nabore.bg

Докторе, защо?

Добре е да знаете: Истини и митове за месото

Мнозина не могат да се откажат от него дори за седмица или ден.

Когато подреждате своето меню, избирайте преди всичко прясно месо без много мазнина. Може да бъде пилешко, телешко или агнешко. Свинското (с изключение на крехките части) и овнешкото е добре да се избягват, заради високото съдържание на мазнина и холестерол.

 

При диета не се ограничава месото от птици

 

Птичето месо е с различна калоричност. Вместо тлъста патица или гъска (за 100 гр. съотвентно 199 и 140 ккал), се препоръчва месо от пуйка или пиле. Сто грама от тези продукти съдържат по съответно 56 и 102 ккал. Най- малко калорично и богато на белтъчини е бялото пилешко месо. Избягвай кожата, която съдържа слой мазнина, а също сърцето и дробчетата. Помни, че любимото ти печено и задушено пилешко бутче със сос е по-калорично от сготвеното.

 

Вегетарианците могат да заместят месото с белтъчини

 

Това обаче мажи само частично. За да не се стигне до липса на белтъчини, е препоръчително да се набляга на млечните продукти, както и соя. Въпреки че съдържащите се в тях белтъци не са с качеството на животинските, за вегетарианците това е алтернатива. Липсавщото желязо може да се възстанови със зелените зеленчуци и орехи.

 

Някои видове месо причиняват алергия

 

Повечето хора добре понясят месото. Има обаче и такива чувствителни към белтъчините. За тях се препоръчва месо от пиле или пуйка. По-важен от вида месо е начинът на неговото приготвяне. То не трябва да съдържа консерванти.

Затова когато купуваш месо, салам или консерва, прочети внимателно съдържанието за съставки, към които си алергичен.

 

Замразеното месо има същите качества като прясното

 

Прясното е разбира се най-добро, но бързото замразяване (до -40°C) позволява дълго да се запазят витамините, минералите и белтъчините. Месото, се подготвя за замразяване трябва да е прясно. Помнете че месото не може да се размразява и после пак да се замразява, защото се разваля.

 

Наборе.бг