nabore.bg

Лични драми

Искрено и лично: Нашият набор 1938-ми

Санстефанска България е нашата национална доктрина! Такъв е ареалът на нова България! На нашата си България! Родена в годината на Тигъра, според китайския календар, тя достига аграрния си връх на петата Тигърска година – 1938 г. – шейсет годишен юбилей. Там е и нашият набор – 1938-ми!

Първите ни седем годинки бяха милитаризирани. Войната гърмеше по старите ни граници и на Балкана. При нас беше недоимък и купони, но оцелявахме.

После тръгнахме на училище. Вероучението бе факултативно. Събирахме житни класове и закусвахме мляко на прах! Кравите бяха малко и кърмеха телетата си! Министерството на просветата бе и министерство по прибиране на реколтата. Селско-стопанските бригади “късаха” от учебното ни време, но наваксвахме. Това не беше епохата на Хаимбоаз, Перник-Волуяк и Ловеч-Троян. Това бяха хлебни и фуражни бригади (спомняте ли си силажните ями?). Народна република България израстваше като агрардно-индустриална, а ние бяхме нейните инженери. Четиридесет и пет години  живяхме в мир и постигнахме икономика за тридесет милиона жители, при десет милионен блян!?!

Недостигащата работна сила компенсирахме с български технически прогрес. Батковците ни завършваха Работнически факултети. Малцина бяха учените като Ангел Балевски, Благовест Сендов и Азаря Поликаров. Ние бяхме в първия набор на Машинно-електротехническия институт, с редовни студенти, редовни асистенти и професори и редовни инженери! Така постигахме българския научно-техническия прогрес, наред с военните си специалности в Катедра 22.

Дойде Новото време и нашите пенсии станаха букаите на Тяхното време. Така “Времето стана наше”!?! Затворихме втория шейсет годишен цикъл на Тигъра .

Измина Първата Тигрова година – 2010-та от Третия цикъл. Наследниците ни станаха финансови въжеиграчи, начело с “кир Михалаки” в неопозната и неописуема Световна финансова криза. Светите Евангелия го наричат Второ пришествие. Според календара на маите е ерата на Водолея. Отива си ерата на Рибите, с редовните и достолепни пенсионери. На дневен ред са  новите пенсионери – “гробокопачите” на глобализма и световния финансизъм!?! Настъпи бунтът на елитите, когато всеки мераклия става “академик” в БАНИ-чарницата на улица ”Раковска”!?!

Тъй върви светът на сините ескадрони, които поетът Лозан Такев пародира с: “... Вий слезнете от конете и отзад ги целунете ...”! На прага сме на Третата световна война!?!

 

Сашо РАДЕВ-Див Дядо, тв водещ от телевизия „СКАТ”


Сашо Радев

Сашо Радев