nabore.bg

Тежката дума

Искрено и лично: Без род няма народ

Всички  жадувахме ПРОМЯНАТА! Но колко беди и разочарования ни донесе тя! Защото тръгна по пътища криви, защото изплува мръсна пяна, защото незнаещи и не можещи хора хванаха кормилата. И докога ще е така – надолу и накриво? Всички си задаваме този въпрос вече четвърт век. Той е и основният на днешните протести, които заливат страната.
   Тревожно за съществуването ни като древен и достоен народ се оказа срутването на някои от най-важните му стълбове – семейството, училището, здравеопазването…
    СЕМЕЙСТВОТО! То винаги е било свято за българите. То е било гнездото, в което хората отглеждали своята взаимна любов, кътали безценната си обич един другиму. То е било свидният кът, в който със загриженост и преданост отглеждали чедата си и със задоволство и гордост виждали в тях своето продължение като хора и израстването си като достойни граждани, като уважавани люде.За жалост, то първо пострада от новото време!Развихриха се едни “семейства без брак”, едни “съвместни съжителства” и започнаха да раждат децата си “съпрузи” без узаконено положение.Сега държавата ги “призна” – постави ги в равностойно положение с редовните бракове. Но безбрачието натоварва икономически държавния бюджет. Защото майките в тези “съжителства” се водят като “самотни” и получават детски надбавки и други  морални и материални преференции. “Съпрузите”  от такива съжителства са обвързани само тогава, когато имат полза. Иначе са си самостоятелни! Пазят си имуществата, кътат си нервната система от сътресения и натоварвания, от разриви, от разводи! Живеят без свекър и свекърва, без тъст и тъща!Ура!Приятели, врагове или съквартиранти са?Как се обръщат един към друг? Както си искат, или по-точно - никак. Нямат обръщения! Нямат “редовни” роднини, нямат род! А децата? Те изпадат в ничие пространство! Както и да се оправдават “такива брачни партньори – приятели”, те остават неразбираеми, защото единственото, от което те се ръководят, е тяхната икономическа и морална независимост. Те ми приличат на онзи катаджия от вицовете, дето поискал от Свети Петър да го остави на кръстовището между Рая и Ада! Хем имат, хем нямат семейство!Интересно, как ще се отнесат към децата си, последвали техния пример? А това е почти неизбежно! Защото “всичко се връща”– и то тъпкано!
  Семейството и родът винаги са били духовната, моралната и материалната КРЕПОСТ на българите. Хората в дома са си били опората, голямата грижа, но и великата радост! Там, сред своите,почивката  и храната са най-сладки, там утехата, скръбта и дори нещастието се изживяват по най-естествения начин – по-леко, по-безболезнено. “Да вземеш жена от род, от сой!” – това е било задължително някога. Но и днес не е изгубило голямото си значение.Хората имат такава приказка : ”И котката се търси да е от сой!” Какво става сега?Няма семейство, няма род, няма сой!Растат ничии хора! Нали знаете другия виц за детето, което плачело в училище, че се развеждали родителите му, а негов съученик го успокоявал, че и у тях само бабата и дядото били женени.  А колко много деца са изоставени, захвърлени! И се започна една увеличаваща се АГРЕСИЯ сред децата, в училищата! Да не говорим  какви малки престъпници, какви малолетни изроди се навъдиха! Защо? Кое породи насилието, жестокостта сред децата? Една от причините е рухването на СЕМЕЙСТВОТО у нас. Само в здраво, добро семейство, в хубав род се отглежда истинският човек!Ако има изключения, те са се смятали за бели врани в родата, в дома и вероятно е било затова, защото на детето му е липсвало  обич, контрол, или топлина, милувка. Или пък му са били в повече парите, материалните блага…Нещо не е било правилно дозирано!Няма лошотия, няма лоши простъпки без причини!Затова сега се ужасяваме от това, което правят доста млади хора!Отчуждение, липса на обич и разбиране, озлобление са направили тези младежи лоши деца, лоши граждани, престъпници!Стара мъдрост казва,че “желязото се кове докато е горещо”, а за децата са най-важни “първите 7 години”, в които те получават маята за бъдещето си като хора, като граждани! Затова семейството е и си остава изключително важно за “захранването” на децата с добра реч,с добри обноски, с правилно отношение към всички норми в обществения живот! Всички трябва да ратуваме за изграждането, съхраняването, за запазването на доброто семейство, на рода, където людете се обичат, уважават и тачат! Те са една кръв, имат общи корени, общо потекло!А и древна е мъдростта, истината, че без род, няма НАРОД! 
    Другият стълб, който се разклати лошо след промяната, е нашето УЧИЛИЩЕ. То е било храм, а в него са “свещенодействали” големи, велики личности като Неофит Бозвели, Найден Геров, Йоаким Груев и много още, записани със златни букви в историята на БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ! То, училището,което “сляпото прави окато”, е било най-важната институция за всяко селище, за всеки град. Мило и драго давали българите да имат добро училище, в което да се учат децата им.И не само да се учат, но и да се ВЪЗПИТАВАТ! Дойде “новото време” и отрече ВСИЧКО! Отрече училището, което не давало това, което било нужно на младите, отрече учителите, които неправилно възпитавали децата им. Скараха се родителите с училището и стана това, дето не го очакваше никой!Или, може би, точно това е била целта – някъде далече замислена? Ликвидирай училището, хвърли на учителите един сух комат хляб и ще се унищожи БЪДЕЩЕТО на ученолюбивия, на любознателния ни народ!Останаха учителите с ниските заплати, срина им се самочувствието и авторитетът, граден със столетия. И така - сега е непристойно и неизгодно добър специалист да се “зароби” да учителства. А е и опасно!Родителите могат да те съдят, да те малтретират, децата им -  също!Да се гледат като врагове, да посягат един другиму родители, деца, учители! Кога и къде е било това? Вместо да си сътрудничат, да се уважават взаимно, заедно да работят за общата кауза – израстването на добро, умно,ученолюбиво и успяващо младо поколение, сега един другиму те се дебнат, живеят и работят като в засада! Учителската професия стои в дъното на таблицата и по заплащане, и по престиж!Още по-лошо – тя стана рискова! Застрашена е не само нервната система на учителя, застрашен е някъде и неговият живот! Не са редки случаите, когато и учителите губят контрол над себе си и вършат непристойни неща! Не проумявам – как е възможно учител да не влезе в клас, как може учител да не си е подготвил урока? А има и учители, които посягат да удрят, да крадат, да обират банки? Ужас! От всички страни – от страна на учители и деца, на родители и на училище, има нещо сбъркано, нещо неразбираемо! И то е страшно и опасно! Ако продължи това свличане надолу на авторитета на учители и училище, ако не се възвърне изконното, предишното взаимно сътрудничество на родителите с училището – бъдещето ни като народ е ЗАСТРАШЕНО!
  Топи се българският народ, боледува, страда, а се срути и ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО! Кой научи лекарите  да искат пари, за да те погледнат? Нали те бяха изучени БЕЗПЛАТНО? Ама, в чужбина лекарите получавали много пари!Но там се и плаща със страшно много пари, за да се изучиш за доктор! Те, медиците, най - добре би трябвало да знаят, че ние един без друг НЕ МОЖЕМ! Та те ако нямат пациенти, няма да станат и доктори!Сега сме в криза безкрайна, може  да излезе и БЕЗКОНЕЧНА, но точно в този момент лекарите решиха да забогатяват на гърба на тия, дето ги отгледаха, дето ги изучиха, дето им дадоха хляба в ръцете! И какво стана – врагове се оказаха един за друг и те - лекари и пациенти! Останали са все още съзнателни, добри, големи доктори, “донкихотовци” в тая професия, но те трудно определят вече облика на лекарската гилдия! И е на път да се отрече и тая древна професия от хората като  хуманна и престижна! А пациентите са безпомощни – особено повечето от тях, които НЯМАТ средства!
  За икономиката, за селското стопанство нека големите икономисти да говорят, да пишат. Но само един поглед  към нашите обезлюдени села, към пустеещите поля и градини е достатъчен, за да се каже до къде сме стигнали! Хубавата ни страна е загрозена с руини – тя е като след опустошителна война! Може ли само с вносни плодове и зеленчуци да са пълни пазарите ни? И не ги знаем тези вносни стоки и храни дали са безвредни! 
     Само търговски обекти ли ще строят у нас? Кога ще имаме пак заводи, фабрики, които да ПРОИЗВЕЖДАТ? Само с данъци ли ще се пълни държавната ни хазна? Защо се затриха успешните  малки и големи  предприятия? Защо няма къде да работят хората? Защо опустя България и защо продължават да емигрират млади, по-възрастни хора, че и пенсионери?А защо там, в чужбина, мнозина от тях пак успяват?
    Хората с право  искат управленци от сой, от род честен и трудолюбив! Искат да не се срамуват от тях като личности, като специалисти, ако щете и като физика! Не желаят повече  да се срамуват  нито от техния произход, нито от тяхната подготвеност, нито от тяхното “служене” на народа, нито от тяхната работа! Не искат да имат управленци, които са дошли на власт, за да богатеят, за  да грабят! Избирателите искат само ЛИЧНОСТИ, а не ПАРТИИ, които да натоварват бюджета, да харчат парите на бедния народ! Да се спре роенето на нови партии! Та колко ще станат  те у нас? Избирателите искат да имат възможност след едногодишно несправяне със задълженията  на избраника си, да могат да го СВАЛЯТ, да го СМЕНЯТ! Защото не е справедливо, не е човешко да има в това трудно време доходи на хора с 10-20-30 пъти повече от средствата на обикновените, съвестните труженици, на пенсионерите. Престъпно е да имаме управленци, които са забогатели само от и заради  властта си! Как тъй стана, че в това трудно време, в недоимъка, всичките ни властници са се обогатили, спестили са от заплатите си огромни суми? Защо работещите едва свързват двата края, едва си плащат сметките, а на  управленците доходите са растели и те са си купували и  жилища, и гаражи, и спестявания са си натрупали?
    Толкова много станаха непонятните неща в живота ни,че е трудно да се изброят! И сега викат, крещят хората по улици и площади! Носят плакати, постери с протестни текстове, с наложителни ИСКАНИЯ! До кога?
   Ще има ли мир, съгласие, доброденствие?
   Въпреки всичко, ще ми се да вярвам, че ще  ни има нас, БЪЛГАРИТЕ! Иска ми се да ни има, да  бъдем и хубави, и умни, и работливи! Защото здраво ни е коренчето, силна ни е закваската, господа управници! Хубаво да го знаете това! Който се е опълчил срещу нас, обикновените българи, все си е разбил главата!  Отворете се за разговори с народа, изслушайте хората, отговорете на техните искания, на сериозните въпроси и  работете,  дайте всичко от себе си, за да бъдете наистина техните ИЗБРАНИЦИ! Докажете, че можете да ръководите хората, да ги водите по пътя на благополучието!
                                          
Петра ТАШЕВА
petra_t@abv.bg