nabore.bg

Интервю

Актрисата Илиана Балийска: Плаках от радост пред снимката на току-що родения ми внук

На турне с “Мис Макси шоу” 150-килограмова участничка пропаднала в сцената

 

Илиана Балийска е актриса и от 1998 г. организатор и водещ на конкурса „Мини Мис и Мини Мистър” за детски таланти. Родена е на 23 октомври 1957 г. Играла е в драмсъстава на Пионерския дворец (днес Дворец на децата), а след завършване на ВИТИЗ е на сцената на театрите в Добрич и Монтана. Има опит и в дублажа на филми. Сред тях са сериалите „Туин Пийкс“, „Стъпка по стъпка“, „Кости“, „Къща за кукли“ и др. Известна е и като гласа на Чип от анимационната поредица на Дисни „Чип и Дейл: Спасителен отряд“. От 1987 г. е актриса на свободна практика. Водила е и конкурсът за пълнички красавици “Мис Макси шоу”. Днес нейните предавания се излъчват по телевизиите “Евроком и EKids.

- Здравей Илиана. Разкажи как минава един твой ден?

- Обичам да си поспивам до късно, ако нямам ангажимент сутринта. Иначе цял ден уточнявам кога и къде ще гостуваме с единствения лицензиран Конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“ - моя запазена марка за мали големи таланти от 3 до 12 години, които се изявяват от името на своята детска градина, училище или община.

- Канят ли те още да четеш поезия?

- Не, вече не правя рецитали.

- Имаш ли си любим образ, или роля в театъра, която би изиграла отново?

- Да, в Монтанския театър изиграх една страстна Херарда от „Изобретателната влюбена“ на Лопе де Вега. Сега бих я направила с повече хумор.

- А какво мислиш за театъра днес и за младите актьори?

- Следя младите актьори - дъщеря ми Цвета е една от тях. Никак не им е лесно. Едно време ние имахме разпределение и дори и в провинцията успявахме да трупаме опит... И днес има млади, много всеотдайни на професията ни.

- Сега би ли участвала в сериал, ако те поканят например?

- Бих участвала в сериал единствено ако това, за което ме канят е ново и забавно за мен.

- Имаш и много опит в дублажа на филми. Озвучаваш ли още?

- Напоследък съм ограничила дублажите, защото много пътувам - даваме първа сценична и телевизионна изява на дечица от села и градове през цялата година.

- Какво ти дава работата с децата?

- О, те са извор на несекващ възторг и възхищение. Благословена съм, че непрекъснато съм сред деца.

- Кой е най-трогателният подарък, който си получавала от дете?

- Детските рисунки. Мога да направя цяла изложба с тях. Получавам и много цветя.

- Разкажи някоя комична случка от работата ти на сцената.

- Знае се, че бях водеща и сценарист на конкурса “Мис Макси шоу” през 90-те. На турне с победителките една сцена не издържа, счупи се и под една 150-килограмова сладурана се отвори дупка, в която тя пропадна. Публиката полудя от възторг без да се сети, че макси дамата се е понатъртила.

- Каква беше изминалата година за теб?

- Добра и щедра. Наскоро дойде на бял свят третото ми внуче, скорпионче, Филип Балийски.

- Разкажи за семейството си. За внуците...

- Щастливо омъжена съм, имам дъщеря и син. Цвета е актриса, педагог и психолог. Ръководител е на плейбек театър „Тук и сега“ и на Театралната студия „Драмеди“. Синът ми Велин - Лино е в телевизията - режисира и снима. От Цветето имам 2 внучета - Емона и 4-годишния Росен. И двамата от 3-годишни са мини водещи на ТВ конкурса „Мини Мис и Мини Мистър“, който правим вече 17 години. Очакваме и Филип във фамилното ни шоу.

- На какво ги учиш и какви хора искаш да станат?

- Избягвам да поучавам, но когато сме заедно много се забавляваме. Играем си на куклен театър, правим си смешки. Вярвам, че децата не ни слушат как ги възпитаваме, а ни гледат какво вършим. Всеки казва, че иска на първо място наследниците му да са добри хора. Тогава от къде се пръкват лошите?!

- Страхуваш ли се от старостта?

- Безпомощността е страшното на старостта. Иска ми се и след 20 години (живот и здраве) да не се чувствам стара, да имам енергия и желание за нови, неправени от мен неща и увереност, че никога не е късно да ги сбъдна! Дълголетието в здраве и без страхове в златната възраст е сред големите блага.

- Кога плака за последно?

- Когато в 1,30 ч. през нощта синът ми изпрати снимка на току-що родения ми внук. Беше върховен момент!

- За какво мечтаеш и от какво се страхуваш?

- Не си падам по мечтите, човек на действието съм. Дай Боже и аз и моите близки да сме живи и здрави! Тревожи ме объркания свят, агресията, несигурността. Трябва да се научим да живеем в прошка и любов - те са изцеление. Моля се 2016-та да е мирна и щастлива за всички. А знае се - прошката превръща цялата кал на душата и всички болести в злато на здравето.

 

Интервю на Анна САПУНОВА

Вестник „Златна възраст”


Илиана Балийска

Илиана Балийска