nabore.bg

Докторе, защо?

Имунизация срещу студа? Възможна е!

Организмът реагира различно на ниските температури

 

Студовата алергия е болестна реакция, при която под влияние на ниските атмосферни температури в организма се отделя вещество, наречено хистамин. То причинява зачервяване на лицето и ръцете, ситни пъпчици и сърбеж по кожата, оток на устните и клепачите. Засягат се всички открити части на тялото. Най-уязвими за дамите. При тях, поради хормонални причини, по-лесно става отделянето на хистамин. Лечението на студовата алергия не е напълно ефективно.

Подобрение се постига с т.нар. антихистаминови препарати, които са много видове и ги има в нашата аптечна мрежа. Приемат се вътрешно. Практиката показва, че след външно мазане с антихистаминови кремове пациентите се подобряват слабо, а от използваните при други алергии кортикостероидни медикаменти изобщо няма резултат. Единственото сериозно, сравнително ново средство, на което сега може да се разчита е препаратът лергопревент. Получен е от свързването на пакостливото вещество хистамин с човешки гама глобулин /белтък, който се съдържа в кръвния серум/.

Препаратът се инжектира в организма и му помага да се пребори сам като неутрализира хистамина, т.е. виновника за болестните реакции.  Така че прилагането на препарата е вид имунизация. Много важна е профилактиката. За всички, засегнати от студова алергия е задължително при минусови тепмепарури да носят топли ръкавици, шапки, шалове, палта. Също - да обуват краката си в  плътни чорапи и дебели обувки.

 

Наборе.бг