nabore.bg

Архивите са живи

Ретро: Императорът на Етиопия в шок от тоалетните на БНТ

Хайле Селасие I имал проблеми с простатата, но не издържал на уханията от клозетите на „Сан Стефано” 29

 

Преди около 30-40 години страната ни поддържаше доста активни страни с една екзотична африканска държава – Етиопия. Това е най-старата държава в африканския континент, които по-възрастните българи знаеха под името Абисиния.Преките двустранни контакти между България и Етиопия десетилетия наред се осъществяваха

 

чрез периодичните срещи

 

между двамата държавни глави – Тодор Живков и императорът Хайле Селасие I. Цялото име на африканския властелин бе Хайле Селасие е Рас Тафари Маконен и той управлява страната си цели 44 години (от 1930 до 1974 година). Дребният, аскетичен мургав мъж имаше необятна власт над бедните си и гладни поданици. Съвсем сериозно Хайле Селасие успя да наложи своята власт след като направи реформа по освобождаването на роби и въведе конституция в страната. В края на диктатурата си обаче той бе свален от армията и наскоро след това умря под домашен арест в Адис Абеба на 27 август 1975. В своята родина си се ползваше с името на полубог – винаги се движеше с огромна свита от слуга, седеше на златен трон, обичаше да се снима и с корона.

През 60-те години Хайле Селасие I пристигнал на първото си официално посещение в България.

 

Наред с царските салтанати,

 

с които бил посрещнат в София, в програмата му влизало и посещение на Софийския университет. В аулата на Алма матер се предвиждало императорът да бъде обявен за почетен доктор по право. Етиопският владетел се придружавал от сина си, а главното действащо лице в церемонията бил ректорът академик Димитър Косев. Университетският комитет на Комсомола бил натоварен с необичайна задача – две красиви студентки да поднесат на величеството и престолонаследника букети с цветя. Бързо намерили две красавици, от УБО и протокола ги инструктирали как да се държат с височайшите особи и церемонията тръгнала. По едно време двете студентки започнали да се карат – не могли да се разберат

 

коя на на кого да поднесе букета си.

 

По някаква странна женска логика и и двете се натискали да връчат цветята на младия престолонаследник, като оставят на втори план престарелия император. Наложило се от УБО да въвеждат ред. След като Хайле Селасие станал „доктор хонорис кауза”  – двете студентки си връчили букетите.

Когато официалните лица тръгнали към изхода на университета един от гавазите на императора потърсил момичето, което поздравило етиопския монарх. На слисаната студентка връчили изящна кутийка за бижута. В нея имало царствен подарък –

 

огромна златна монета с лика на императора.

 

Другото момичето получило в благодарност само „мерси” от младия престолонаследник.        

По време на същата официлна визита Хайле Селасие посетил и сградата на БНТ на Орлов мост. Трябвало да даде интервю в студио 2. Тогава част от  политическите предавания като „Панорама” се давали на запис. По време на интервюто императорът направил знак, че иска прекъсване на записа. До него се навел един от слугите му – шушукали си дълго и след това преводачът казал: „Негово Величество иска да отиде до тоалетната...”

Разтичали се домакините, в това число и генералната директорка Леда Милева, и завели африканския владетел до помещението на етажа, където

 

и „царете ходят пеша”.

 

Охраната останала да пази отвън, докато императорът се облекчи. Не след дълго Хайле Селасие изскочил от клозета с ужасен поглед, държейки с два пръсти носа си. От отворената врата на тоалетната на Българската национална телевизия се носела невъобразимата и традиционна за мястото воня. След това мимолетно посещение на телевизионното WC монархът на бърза ръка претупал интервюто и си отишъл.    

 

Простата често създавала проблеми на владетеля.

 

Хайле Селасие е роден през 1892 г. под името Тафари Маконен. Баща му е губернатор на провинция Харар, а баба му, която е леля на император Менелик ІІ, се смята за продължителка на рода на Савската царица. След смъртта на баща си и на по-големия си брат, Тафари наследява титлата губернатор на Харар през 1911 г.

През 1930 г. Тафари е провъзгласен за император под името Хайле Селасие І. След италианската инвазия в Етиопия през 1935 г. Селасие е принуден да прекара пет години в изгнание и във война за изгонване на нашествениците. През 1941 г. императорът се връща в Етиопия, а след края на Втората световна война вкарва страната в ООН и успява да присъедини провинция Еритрея. От края на 60-те години на XX век радикалните студентски движения обаче стават неизменна част от живота в Етиопия. Броженията срещу императора се засилват, особено след глада от 1972-1973 г. През септември 1974 г. Селасие е поставен под домашен арест.

Изглежда, че на стари години простатата е създавала големи здравословни проблеми на императора – през 1975 г. след операция на този орган той умира.

 

Д-р Боян ЗАХОВ

 


Двама оперетни диктатори - Хайле Селасие и Йосип Броз Тито

Двама оперетни диктатори - Хайле Селасие и Йосип Броз Тито

Етиопският монарх с президента на САЩ Франклин Рузвелт

Етиопският монарх с президента на САЩ Франклин Рузвелт

Кралица Елизабет и император Хайле I под ръка в Бъкингам

Кралица Елизабет и император Хайле I под ръка в Бъкингам

Хайле Селасие заедно с империатрицата.

Хайле Селасие заедно с империатрицата.

И днес ликът на императора може да се види в цяла Африка върху маратонки...

И днес ликът на императора може да се види в цяла Африка върху маратонки...

... и фланелки

... и фланелки

Императорът на Етиопия Хайле Селасие I

Императорът на Етиопия Хайле Селасие I

Българските тоалетни шокирали владетеля с миризмите си

Българските тоалетни шокирали владетеля с миризмите си

Хайле Саласие и Уинстън Чърчил

Хайле Саласие и Уинстън Чърчил