nabore.bg

Архивите са живи

Имаше и такова списание: "Проблеми на мира и социализма"

В моето детство и младостта ми отвреме навреме надниквах в някоя от книжките на едно необичайно списание - "Проблеми на мира и социализма". Знаех, че излиза в Прага - там бе позиционирана международната му редколегия. Знаех, че се издава някъде от 1948-1949 г. с решение на Информбюро (централата, която замени Коминтерна след войната) и във фукциите му влизаше организаторската работа около сплотяването на компартиите от Европа и някои други страни. Още през 70-те и 80-те години на миналия век знаех, че в редакционата му колегия влизат именити функционери на комунистическите партии от тези страни. Уникалното на това списание беше (научих го по-късно), че то имаше над 20 регионални (национални) издания. Ето техния списък от далечната 1963 г.:

Английско издание

Бразилско издание (на португалски език)

Българско издание

Виетнамско издание

Испанско издание

Италианско издание

Кипърско издание (на гръцки език)     

Корейско издание

Монголско издание

Немско издание

Полско издание

Румънско издание

Руско издание

Унгарско издание

Френско издание

Холандско издание

Чешко издание

Шведско издание

Японско издание

Любопитно е да се прочете, че от 1966 до 1969 година Митко Григоров е представител на ЦК в редакцията на списание "Проблеми на мира и социализма" в Прага (съвместно издание на комунистически партии). Това стана след като той бе изваден от състава на Политбюро на ЦК на БКП и свален от поста организационен секретар на Централния комитет. Фактически тогава Григоров бе отстранен от позицията на №2 в БКП.  

От 1975 г. бъдещият секретар на ЦК на БКП Димитър Станишев (бащата на Сергей Станишев) е представител на ЦК на БКП в редколегията на списание „Проблеми на мира и социализма“ в Прага. Тогава той е току-що защитил кандидатската си дисертация по философия и тръгва по етажите на партийната кариера.

 

Валентин БОЯДЖИЕВ

www.nabore.bg