nabore.bg

Свят широк

Имало едно време: Тефтерчето–календар на воденичаря дядо Енчо разказва

Една от старите чешми в днешната махала Бръчма в силистренското село Българка

 

Дядо Енчо Кунчев от село Бръчма, Силистренско е имал воденичка, която мелела с вода. Мелел жито, царевица, ръж, овес... Старата Бръчма днес е част от днешното село Българка.

Наскоро ми попадна неговото календарче от началото на 20-ти век. Какво представлява то? Отначало са написани всички месеци и една празна страница, на която дядо Енчо е написал кой ще мели и колко крини е предал зърно. След това следва картата на България със следния надпис: „Българската земя е напоена с кръвта на хиляди герои, паднали за нейната свобода. Тя е най-милото и най-ценното за всеки българин. Да я пазим като зениците на очите си!”

Църквата в селото

 

Тефтерчето продължава с описание за цар Борис III, женитбата му, раждането на Мария Луиза и Симеон... А следващата страницае посветена на народа и държавата. Статията завършва със следните думи: ”Ето защо с всички сили трябва да пазим държавата си.” В тефгерчето са описани създаването на българската държава, покръстване на българите, второто българско царство, освобождението на България, търновската конституция, държавният глава, държавните знаци  - тук са гербът, знамето и химна. В тефтерчето е разказано да българските закони, законодателната власт, българското правителство и изпълнителната власт, църковната уредба. Има красиви снимки на двореца в София, църквата "Св. Александър Невски", изгледи от Търново, Народното събрание и др. После следват снимките на всички министри и са писани техните задължения.

Има и важни правила – българската община трябва да се грижи за културата, здравето и живота на своите членове. Добрите финанси - това значи богата страна, силна войска, могъща църква. Законът иска да му се подчиняваме. Има снимка на съдебната палата. Публикувани са песните „Шуми Марица” и химнът на България - нотирани и с текстове. По нататък следват по месеци официалните празници. Следва рубриката „Какво са дали българите на света”.

В тефтерчето има голям селскостопански календар, в който по месеци е описано какво да се прави в земеделието. Това е един чудесен календар -  - прочитайки всичко това, хората се обогатяват със знания. И едно впечатление за съвременния читател - по-практични са били хората в миналото.

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра