nabore.bg

Тежката дума

Има ли изход? Докога разруха, бедност и безпътица?

Ще продължим ли да живеем като стадо овце или ще станем един ден свободни граждани

 

Верен и точен отговор на този въпрос можем да получим само, ако разберем, защо сме най-бедни, кой ни ограби и защо крадците не са в затвора? Защо никой не потърси съдебна отговорност от Делян Пеевски и не го попита, с какви пари придоби „Химко” и много други богатства, създаде огромна медийна империя, за да ни запуши устата. Защо Темида се оказа напълно безсилна да намери откраднатите пари за майките, пенсионерите, учените, лекарите, учителите, дейците на културата и изкуството, военнослужащите, полицаите, пожарникарите, а също така за безплатно висше образование и здравеопазване, за почистване на коритата на реките, за борба срещу градушките, сушата, наводненията и за укрепване на свлачищата?

Не е ли унизително и обидно, Доган да ни се присмива и подиграва, заявявайки „аз съм властта, аз разпределям пропорциите на финансирането в държавата”? Защо никой не оспори тези негови твърдения, а управляващите пият кафе с него и с Делян Пеевски? Кой регистрира незаконната съгласно Конституцията етническа партия ДПС, оглавявана от агенти на ДС, за да сме вечно разединени и управлявани 26 години от едни и същи лица, венчани за властта.

С какви пари Доган си купи толкова „българи”, като Делян Пеевски и Христо Бисеров, за да ни внушава, че това не е етническа, а българска партия? Защо управляващите, депутатите и магистратите не искат да ни отговорят на тези съвсем простички въпроси и отказаха да извършат истинска промяна на съдебната система? Имат ли представа те, как живеят 2,5 милиона граждани с доходи  под прага на бедността, в това число учители, медицински сестри с 25 години стаж, но с минимална пенсия от 157 лв., която се увеличава всяка година с 4 лева и често пъти не стига дори и за едно скъпо лекарство? Защо олигархията наблюдава равнодушно трагедията на хората, живеещи в лъжа, страх и стрес, на границата на издръжливостта, в стабилна бедност и на вересия от пенсия до пенсия.

Има ли друго спасение, освен обединяването на цялата нация, за да стане суверенът първа политическа сила в страната, способна да извърши дългоочакваната промяна? Кой би могъл да се противопостави на волята на граждани, обединени от истината за най-чудовищния в нашата история обир на държавата и жаждата за справедливост. Логично е това да бъде едно Национално движение „Истина и справедливост”, в челните редици на което да бъдат учените, лекарите, преподавателите, инженерите, студентите, учителите, журналистите и най-талантливите личности.

Това е единствената алтернатива на грабежа, алчността и посредствеността, която разпъна на кръст българския народ, изсели 2,5 милиона граждани, в това число, осакати стотици хиляди човешки съдби, раздели млади семейства и майки от децата си. Не сме ли виновни и ние, че позволихме на невидимата, паралелна, задкулисна власт, да повери съдбата на икономиката на най-неподходящите лица, които източиха хиляди предприятия, за да си „купят” всяко едно от тях само за 1 долар?

Кой ликвидира промишлеността, защо са наказани и милиони дребни земеделски стопани, чрез едрите арендатори, заграбили тяхната земя, за да ги превърнат в роби? Нали, затова загина производството на плодове и зеленчуци, а също така и животновъдството, и днес внасяме всичко от чужбина? Не е ли това основна причина за обезлюдяването на селата, 169 от които изчезнаха от картата на България, в 500 живеят по десетина пенсионери и дори има села само с 1 жител и училища само с 1 ученик, а след 50 години в тях въобще няма да има хора? Защо олигарсите решиха, че са тяхна бащиния банките, медиите, хотелите, черноморските и планинските курорти, язовирите, напоителните системи, военните имоти, почивните станции, търговията на едро с горивата, тока, парното, водата и лекарствата, за да постъпва цялата печалба в техните частни банки, вместо в държавния бюджет? Защо частните монополисти замениха евтините лекарства с много по-скъпи, отколкото в Германия и чрез „делегираните бюджети” и високите лихви на отпусканите кредити, смазаха малкия и средния бизнес, превърнаха в свои длъжници милиони граждани, част от които, затънали в дългове и поради безизходицата в която живеят, слагат край на живота си. Защо позволихме да ни уплашат и ни вземат 10 милиарда долара наши спестявания, 6 милиарда лева чрез финансовата пирамида КТБ, 3,3 милиарда лева чрез аферата с външния дълг, златото на България, работните места, здравето, земята и най-важното – свободата на словото, за да ни заробят с 26 милиарда лева външен дълг, планирайки всяка година да го увеличават с по 5 милиарда лева? Имаме ли справедлив арбитър, щом Темида си затвори очите и не потърси тези пари?

Не е ли унизително и обидно, чужди фирми да разпределят тока в България и на почит и уважение да бъдат полуобразованите „калинки” и професори с купени дипломи, а не учените, лекарите, умните и талантливите личности? Единствената сила, способна да създаде стройна система за ефективен граждански контрол, да премахне олигархичния модел на управление, да реши етническия проблем, обезлюдяването на селата и демографския срив, са младите хора, които биха изпълнили ролята на съвременни народни будители, ако се съберат 7000 подписи и регистрират своя организация. Само обединени, бихме могли да проведем общонационален протест пред Народното събрание и на Орлов мост, да потърсим сметка от виновните за грабежа, да бъде приета нова Конституция, извършена  реформа в Съдебната система, Там, на площада, ще попитаме олигарсите и управляващите, какви сме ние, лишените от всякакви права, своите работни места и земята – свободни хора или роби, стадо овце, идиоти и електорат от поданици? Не трябва ли да живеем, като братя с турците, както ни съветваше Васил Левски, а позволихме на Доган да ни разедини и ни превърне във врагове, за да продължава грабежа? Поколенията няма да ни простят, ако не се обединим, за да се завърнат от чужбина младите хора и заедно да извършим желаната промяна! За да възтържествува истината и справедливостта и да я има и утре България – за нашите деца и внуци!

 

Доц. Стефан КОЛЕВ, Велико Търново