nabore.bg

В храма

Икона на Богородица спасява наркомани от смърт

Чудотворната светиня е открита в клоните на бряст

 

Eдва ли има варненец, който не е чувал за чудотворната икона на Света Богородица. Наричат я Умиление, защото Божията майка с особена нежност притиска лицето си към бузата на Младенеца. Светинята се намира в църквата „Успение Богородично". Храмът е известен като Малката Богородица. Вярващите твърдят, че иконата има голяма сила да изцелява и да изпълнява съкровени желания.

Когато имам някакъв голям проблем, отивам пред реликвата и тайничко слагам под рамката

 

малко листче с молба към Божията майка,

 

разказва 45-годишната икономистка от Варна Милка Тодорова. Тя е убедена, че благодарение на Богородица запазила брака си и че именно иконата помогнала синът й да се откаже от наркотиците, преди да настъпи фаталното. Младежът си намерил добра работа и се задомил.

Продавачката на свещи в църквата разправя, че често идва възрастен мъж. Коленичи пред светинята и дълго шепти нещо. Споделил, че иконата спасила съпругата му от тежка болест. Когато жена му легнала, той бил много отчаян и покрусен. Взел всеки ден да пали свещи пред иконата. Чул, че тя помага на страдащите. Минало известно време и болната започнала да се чувства по-добре. Докторите не могли да повярват - болестта си отивала.

Трябва само да се благодари,

 

а не да се иска,

 

Богородица Умиление знае кой от какво се нуждае, казва Мария Добрева от Добрич, която също се е изцерила от страшна болест.

Многобройни са свидетелствата за чудодейната сила на Богородица Умиление. Поклонниците обаче казват, че тя чува молбите само на искрено вярващите. Никой не знае от кого е подарена и изографисана иконата.

 

Според легендата реликвата била намерена

 

в местността Текекараагач (северно от варненския квартал „Възраждане"). По време на робството на възвишението имало турски гроб, а край него чешма. Няколко дервиши седнали да починат край нея и забили тоягите си в земята. Когато си тръгнали, от тях израснали три големи бряста. Върху клоните на най-високия хвръкнала иконата на Богородица -Умиление.

Преданието не казва откъде е прелетяла. Събрали се християните от цялата околия, за да я снемат. Успели да я свалят и я сложили в каруцата на един селянин, но тя не помръднала.

Опитали с друга кола, но се получило същото. Накрая млад праведен турчин предложил той да пренесе иконата. Докарал своята каруца с впрегнати здрави волове. Сложил реликвата и станало чудо. Без никой да ги управлява,

 

животните поели към града.

 

Хората ги следвали. На едно широко празно място воловете спрели като заковани. Това било знак, че иконата желае да остане на това място.

Първенците на града решили да действат пред турските власти да се направи църква, като в нея се постави иконата на Богородица Умиление. Така през1602 г. бил построен храм. Варненци вярват, че Богородица Умиление пази града от зли сили. Най-голяма почит на реликвата морският град отдава на 15 август, когато е храмовия празник на църквата „Успение Богородично”.

 

Наборе.бг


Варненската чудотворна икона

Варненската чудотворна икона

Храмът в Гръцката махала

Храмът в Гръцката махала "Малката Богородица", както наричат варненци храма "Успение Богородично"

Вярващи от цяла България търсят помощ от иконата

Вярващи от цяла България търсят помощ от иконата