nabore.bg

Интервю

Д-р Емил Илиев: Иглотерапията е много успешна при възрастните хора

Председателят на Българското дружество по традиционна китайска медицина препоръчва безлекарствения метод при ставни и неврологични заболявания

 

- До каква степен акупунктурата може да замести традиционната медицина? По-евтино или по-скъпо излиза на пациентите?

- Акупунктурата е популярна у нас. Досега пред кабинетите ни са минали над 140 хиляди пациенти, а това никак не е малко за България. За акупунктурата няма пределна възраст. Тя е безлекарствен метод - изключително предимство за един възрастен човек, който обикновено е с хронични заболявания и взема поне 1-2 лекарства ежедневно. Въпреки хаоса в здравеопазването ни всеки лекар, който се занимава с акупунктура, понякога лекува безплатно. Никой от нас не е забравил хипрокатовата клетва. Заплащането в нашите кабинети варира, но много малко са онези колеги, които не биха се съобразили с възможностите на пациентите. Досега пет пъти съм отправял искане до Здравната каса да поеме поне част от заплащането на процедурите, но за съжаление винаги има отказ. В повечето европейски страни касата ги заплаща. В Германия, например, плаща 30 евро за една процедура. Ние не работим с лекарства, а с витамини, минерали и микроелементи, понякога и с хомеопатични средства, така че не сме зависими от фармацевтичната индустрия. Борим се тя да поеме поне 15-20 лева.

- При какви заболявания методът се прилага най-често?

- Тя се прилага успешно при ставните дегенеративни заболявания, характерни за 50-60 години и нагоре, при периферни неврологични болести, за овладяване на хроничната болка, при дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, например спондилозата или шиповете. Здравните каси в Западна Европа плащат основно заболявания, свързани с хронична болка, която не се повлиява от традиционните методи. Почти във всеки дял от медицината акупунктурата е или основен, или допълващ метод на лечение. Важно е да се привлече вниманието на бъдещите лекари към този метод, защото в момента няма почти никаква информация за студентите медици в България. През юни 2016 г. България ще бъде домакин на Световния конгрес по акупунктура.

- Прилага ли се иглолечението при ракови заболявания?

- За съжаление всички заболявания, включително онкологичните, вземат огромни размери в страната. Тенденциите у нас са към подмладяване на възрастта на всички болести, включително и на хроничните. Увеличава се броят на онкоболните, на неподатливите хронични болки, на хората в депресивни състояния. Все по-млади страдат от синдром на тревожност, имаме вече тревожни разстройства в пубертетна възраст. При онкологичните заболявания акупунктурата е допълващ метод към класическата медицина. Нещо особено важно - пациентите трябва да търсят само лекари, които се занимават с акупунктура.

- Има ли болести, където тя е основен лечебен метод?

- Има, разбира се, при различните видове главоболие. Имах пациентка с тежка мигрена, която всеки ден години наред приемаше отромни количества аналгетици и която след няколко процедури беше излекувана. Акупунктурата чудесно се справя с алергиите, с възпаления на лицевия и на други нерви в периферната нервна система, може да намали болките при херпес зостер, който е силно болезнен, и т.н. Палитрата от болести, при които акупунктурата може да помогне, е голяма. Понякога касата плаща луди пари за ненужни медикаменти, които в крайна сметка не дават очаквания резултат. Точно тук е мястото на акупунктурата, която би могла да спести много средства. При алергиите дозата на медикамента може да намалена от 3 до 5 пъти.

- Как влияе акупунктурата на хипертонията?

- Обикновено лечението с медикаменти е доживотно, но след един курс по акупунктура дозата на лекарството се намалява до минимум.     

 

Интервю на Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”


Д-р Емил Илиев

Д-р Емил Илиев