nabore.bg

България

Вестник „Преса: И жени, и мъже в пенсия на 65 години

Промените в социалния кодекс ще са готови през ноември

 

И мъжете, и жените от най-масовата, трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Предстои мярката да бъде подложена на широка обществена дискусия. Тя е записана от финансовото министерство в актуализираната национална програма за реформи „Европа 2020“, съобщи вестник „Преса”.

В документа е представено изпълнението на препоръките, които Еврокомисията има към страната ни. Една от тях е за постепенно премахване на възможностите за ранно пенсиониране и за въвеждане на една и съща възраст за излизане в заслужен отдих за двата пола. В момента дамите излизат в пенсия на 60 г. и 8 месеца с 34 г. и 8 месеца стаж, а представителите на силния пол - на 63 г. и 8 месеца и 37 г. и 8 месеца стаж. Условията за пенсиониране бяха замразени за 2014 г. на нивото им от 2013 г.

Според приет от кабинета „Борисов“ план от 2012 г. насам стаж и възраст нарастват ежегодно с четири месеца. След тазгодишната „ваканция“ се предвижда от 2015 г. те отново да започнат да растат, като крайната цел е през 2021 г. жените да се пенсионират на 63 г. с 37 г. стаж, а мъжете - на 65 г. и с 40 г. стаж.

Поставената от правителството на Пламен Орешарски цел означава, че повече затягане на условията за мъжете няма да има, а от 1 януари 2022 г. жените ще ги „догонят“. Междувременно властта трябва да реши как ще се вдига пенсионната възраст от догодина и дали ще се запази приетата по времето на ГЕРБ стъпка от четири месеца.

В документа е записано също, че проектът на промени в Кодекса за социално осигуряване, който ще уреди темата с пенсионната реформа, трябва да бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември 2014 г. Наскоро представители на работодателите поискаха мъжете и жените да се пенсионират на 65 г. с 40 г. стаж, при това още от 2020 г.

 

www.pressadaily.bg