nabore.bg

В джоба

Сит на гладен вяра на хваща: Хърсев иска възрастта за пенсиониране да е 70 години

Според финансиста така половината от възрастните ще измрат без да стигнат до парите за старост, но другата половина ще живее нормално

 

Даването на добавки към пенсиите покрай празниците е евтин популизъм, коментира финансистът Емил Хърсев. С добавките се създава впечатлението, че се дават пари. Но това всъщност не е вярно. Целият проблем е, че у нас нивото на пенсиите е много ниско. Те трябва да се утроят, това е смисленото решение и то е напълно възможно, смята Хърсев.

Според финансиста възрастта за пенсиониране трябва да е 70 години. Така половината от нас ще си отидат от този свят без да са получили пари, но тези, които ще доживеят годините, ще получат това, което им се полага, за да живеят нормално. Така системата щяла да се балансира.

Хърсев коментира и състоянието на пенсионните фондове: „За пенсионните фондове смятам, че работата им не е много читава. Всички сравнения, които излязоха, показват, че издръжката им у нас е значително по-висока от средната за Европа. Едната причина е, че те са много по-малки от другите, а в същия момент разходите за поддръжка са едни и същи. В тяхната дейност се наблюдава лакомия, но тя е законна, отбеляза той.

 

Наборе.бг

 


Емил Хърсев

Емил Хърсев