nabore.bg

Докторе, защо?

Храната – наслада за очите, небцето и стомаха

Oпитваме се да приготвим вкусни и красиви ястия, но много по-рядко се замисляме за факта, че ястията са изключително важни и за нашето здраве. А още по-рядко си представяме процеса на храносмилане. Когато видим апетитното блюдо, мозъкът ни възприема информацията и изпраща импулси към слюнчестите жлези и стомаха да започнат подготовка за храносмилането. То стартира още от устата ни, където механично смиламе храната си. Много е важно да дъвчем старателно хапките, докато не се превърнат на каша. Това, от една страна позволява на амилазата в слюнката да започне да смила въглехидратите, а от друга, улеснява значително стомаха, тъй като му поднася по-лесна за смилане маса и стомашните сокове работят по-лесно. Мускулатурата в долната част на стомаха осигурява придвижването на съдържимото до дванадесетопръстника. Тук кашата е подложена на действието на ензими, съдържащи се в соковете, отделяни от жлъчката и панкреаса, и преминава в тънките черва, където се извършва и усвояването на важните за организма нутриенти. Панкреатичната липаза смила мазнините, в условията на силно алкална среда на червата. Т.е. на всеки отделен етап от храносмилането са необходими ензими. Ензимите са протеини, които ускоряват химическите реакции в организма. Част от тях се произвеждат от човешкия организъм, а друга част набавяме чрез храната си. Но, това се отнася само до суровите продукти, защото температура, по-висока от 70 ̊С напълно убива всички ензими и практически организмът трябва да разчита единствено на собствените си запаси. А колкото повече се осланяме на синтезирането на ензими единствено от организма, толкова повече го натоварваме. Храносмилането е доста енергоемък процес – изразходва се около 50% от енергията на тялото. Това е и причината след хранене всеки човек да чувства нужда от почивка и лека дрямка.

Има три основни начина за запазване и попълване на нивото на ензимите: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество, и чрез приемане на ензимни добавки.

Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми и специално съобразени с менюто на българина. Това са Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain. Ензимният микс е изработен в National Enzyme Company – USA, световен лидер в производството на ензими. Храносмилателните ензими подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Имат приятен вкус и могат да се сдъвчат. Enzy-Mill не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се приема и от постещи, и вегетарианци.

Enzy-Mill подобрява храносмилането, в резултат на което не чувстваме тежест и болки в стомаха. Предотвратява подуването и намалява газовете. Получавате единствено усещане за лекота! Можете да намерите в две разфасовки, с 15 или с 60 таблетки.

Enzy-Mill можете да намерите в аптеките без рецепта или online на www.botanic.cc.