nabore.bg

Докторе, защо?

50% от мъжете над 50-годишна възраст страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата

Заболяванията на простатата се срещат все по-често. Това зависи, както от хормоналните изменения, които настъпват у мъжа след 50-годишна възраст, така и от начина на живот и хранене.

Простатната жлеза се състои от два вида жлези – периуретрални (разположени около уретрата) и периферни. Хиперплазия на простатата е доброкачествено разрастване броя на периуретралните жлези, които притискат уретрата. Хиперплазия на простатата е едно от най-често срещаните доброкачествени състояния при мъжете, което влияе много силно върху качеството на живот на пациентите. 50% от мъжете над 50-годишна възраст страдат от това заболяване, до 80% - над 60 години и над 90% при мъжете над 80 години.

Признаците са толкова по-подчертани, колкото по-голяма е хипетрофията на жлезата и последващото стеснение на уретрата. Някои мъже имат по-широка уретра, така че те нямат оплаквания. При други, и най-лекото уголемяване на простатата води до трудности в уринирането. Симптоматиката се изразява в: често уриниране, както през нощта, така и през деня, затруднения в началото на уринирането; намаление на количеството и силата на пикочната струя. Причините за появата и развитието все още не са напълно изяснени. Счита се, че причините са комплексни и зависят от много неща: хормони, възраст, растежни фактори, начин на живот – хранене, околна среда и др. След 40-та година при мъжете настъпват естествени хормонални промени, по подобие на менопаузата при жената. Определят се с термина „андропауза”. Проявленията й са свързани именно с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или относително нараства. Повишаване нивото на естрогените е все по-често явление. Причината е в присъствието на така наречените ксеноестрогени (или фалшиви естрогени). Най-чести източници са различните деривати на нефтохимията: пестициди, пластмаси, емулгатори (съдържащи се в почти всички козметични продукти), месо от животни, третирани с естрогенни препарати чрез храната за наддаване на тегло. Всички ксенохормони са токсични и болшинството от тях имат естрогенно въздействие върху мъжкия и женския организъм. Разграждането на естрогена се извършва в черния дроб, т.е. всякакви проблеми с него (възпалителни процеси, хепатит, цироза), допълнително биха допринесли за увеличаване нивото на естрогена, а оттам и потенциалната опасност за хиперплазия на простатата.

Лечението на хиперплазия на простатата често е свързано с лекарства, притежаващи странични ефекти, а оперативната намеса невинаги е решение на проблема. За радост, има по-щадящи начини, на базата на растителни субстанции.

ПростаРен e специално разработена синергична формула от висококачествени екстракти от Теснолистна и Дребноцветна Върбовки, Гроздово семе и Селен от натурален източник, в най-усвоимата му за организма форма L-Селенометионин. Те действат благоприятно едновременно върху различни симптоми, свързани с неразположенията на простатата. Възпират растежа на епителните клетки; подпомагат естествената дейност на простатната жлеза на различни нива; действат противовъзпалително и антибактериално; предпазват от туморни израждания.

ПростаРен (ProstaRen) може да се използва както съпътстващ традиционното лечение, така и като негова алтернатива. Чрез ПростаРен се ограничават страничните негативни ефекти, появяващи се често след продължително медикаментозно лечение или чрез оперативна намеса. ПростаРен може да се използва удачно и след оперативно лечение. Търсете в аптеките!

 

www.botanic.cc