nabore.bg

България

Хидроплан уникат прекарва старините си в авиомузея в Крумово

Британски конструктори ще строят гигантски водосамолет за 2000 пътници

 

Малцина знаят, че единственият запазен в света хидроплан "АРАДО-196 А-3 Акула" се намира в българския Музей на авиацията в Крумово край Пловдив. Към него от години проявяват интерес много авторитетни музеи от цял свят и частни колекционери.

Машината е произведена в Германия след 1937 година. Пет години по-късно 12 хидроплана постъпват на въоръжение във Водосамолетното ято край Варна. Двигателят е бензинов БМВ с мощност 1100 к.с., а трилопатното металическо витло е с променяща се по електрически път стъпка, командвана от пилота. Хидропланът е въоръжен  с две картечници, две оръдия и две 50-килограмови  бомби. Далечината на полета му е до 1080 км, а таванът - до 6600 м. Водосамолетът е бил използван за разузнаване, морски конвой, борба с подводни и надводни морски съдове.

Имат ли място хидропланите в  бъдещето на въздухоплаването? На този въпрос отговаря екип от Лондонския кралски колеж с  реална  концепция за гигантски хидроплан, който би могъл да превозва до 2000 пътници и не се нуждае от летище. За сравнение, най-големият пътнически самолет, най-големият пътнически самолет Airbus A 380, който лети в момента  може да качи на борда си до 853 пътници. Според публикация в Royal Aeronautical Society, реализирането на тази  идея би довело до намаляване  на трафика на летищата и би позволило използването на биогориво.

Концепцията е вдъхновена от хидропланите от 40-те години на миналия век с V-образен корпус, който  осигурява добра плаваемост и управление при излитане и приводняване.
Екипът доказва, че концепцията е осъществима, въпреки че са необходими подобрения на конструкцията.

 

Полк. о.з. инж. Веселин СТОЯНОВ, военен пилот първи клас


Днес хидропланът

Днес хидропланът "АРАДО-196 А-3 Акула" се пази само в Крумово