nabore.bg

Докторе, защо?

Хиалуроновата киселина и нейното приложение в ортопедията

Думата на експерта д-р Стефан Стефанов - с повече от 25-годишен стаж в болницата по ортопедия – Горна баня „Проф. Б. Бойчев“

 

Д-р Стефанов, преди известно време говорихме с вас за остеоартрозата, нейното диагностициране и лечение. Стигнахме до глюкозамин и хондроитин сулфат като средство на избор при пероралната терапия. Напоследък обаче много се говори за хиалуронова киселина и остеоартроза. Какво бихте ни казали по този въпрос?

– Нека започна с малко история за това, какво е хиалуронова киселина и каква е нейната роля. Хиалуронат представлява линеен полизахарид, съставен от повтарящи се дизахаридни единици с високо молекулно тегло. Терминът хиалуронова киселина е въведен през 1934 г., когато биополимерът е изолиран от стъкловидното тяло на говеждо око. Тъй като при физиологични условия в тъканите той не е под формата на киселина, терминът ХК е заменен с натриев хиалуронат, което наименование е по-близо до химичната структура на биполимера, присъстващ в съединителната тъкан на цялото тяло.

– Каква е неговата роля в съединителната тъкан?

– Неговата роля е на основен структурен елемент. В зависимост от това, къде се намира, той има много допълнителни функции като:

• тъканната регенерация, тъй като стимулира клетъчната адхезия и диференциация;

• стимулира растежа  на нови съдове;

• свързва се с голямо количество вода и осигурява хидратация на тъканите;

• предпазва тъканите при удар благодарение на високоеластичните си свойства.

– Как се добива хиалуронова киселина?

– Първата ХК е добита от гребени на петли. Това изправя изследователите пред основното предизвикателство как да получат чисти молекули без други химични съединения и протеини, тъй като при пречистването се унищожава полимерната структура на хиалуроновата киселина. 

През 1955 г. се разработва метод за биосинтеза на хиалуронова киселина, и то в достатъчни количества чрез освобождаване на хиалуронан от Streptococcus. Благодарение на това откритие е разработен метод за ферментативен биосинтез на хиалуронова киселина.

Промишленото производство на ХК є дава възможност да се използва широко в медицината, като успоредно с това се провеждат множество допълнителни изследвания относно използването є за лечение на много заболявания.

През 1970 г. след прилагане на хиалуронова киселина при животни е доказан терапевтичен ефект при възпалителни и дегенеративни ставни заболявания. През същия период ХК започва да се използва и в очната хирургия.

Последва приложение на хиалуронова киселина и в други области на медицината. Тя се използва широко в пластичната хирургия, козметологията и естетичната медицина, стоматологията. Наскоро, благодарение на уникалните свойства на хиалуроновата киселина, тя започва да се използва в ортопедията за лечение на дегенеративни ставни заболявания. Чрез нея се провежда т.нар. вискосуплементация на ставата, за която ще поговорим по-подробно при следващата ни среща.

 

За контакти: Д-р Стефан Стефанов - 0888521070


Д-р Стефан Стефанов

Д-р Стефан Стефанов