nabore.bg

Докторе, защо?

Здравен календар: Хемороидите - болестта на седящите хора

Сигурната профилактика включва движение и консумация на жълти плодове

 

Около 50% от хората над 50 годишна възраст страдат от хемороиди, но малцина си признават. Болестта е сред неудобните здравословни проблеми, за които малко се говори. А хемороидални възли има всеки човек. Тяхната функция е да помагат на аналния мускул-свивач при задържане на газове и фекалии.

Възпалението им се проявява с: яркочервена  кръв върху отделянията; сърбеж в аналната област след дефекация; зацапване на бельото. Понякога пациентите изпитват силна болка в ануса, поради запушване на хемороидален възел.

Много често това състояние е последица от  затегнат стомах или продължително седене.  Точната преценка изисква оглед на ануса, ректално туширане,

 

и изследване с аноскоп

 

С този уред се оглеждат правото черво и аналния канал. Понягока се налагат и  други изследвания, ако има съмненя за различни причини, довели до кървенето.

Терапията зависи от степента на хемороидите, придружаващите заболявания и стила на живот Използват се кремове и свещички. Препоръчват се седящи вани в хладка вода. Ако тези мерки не подействат, се преминава към оперативна намеса, с която се цели намаляване на кръвния ток към аноракталния пръстен и отстраняване на излишната хемороидална тъкан.

 

Лятото е удобен сезон за профилактика

 

Тя се състои от повече движения и диета, бедна на концентрирани храни, но изобилстваща със сурови зеленчуци и жълти плодове /праскови, сливи, кайсии, пъпеши/.

Зеленчуците са богати на целулоза, а жълтите плодове съдържат магнезий. Целулозата и магнезият активират движението на червата. Регулирането на стомаха е важно условие за успеха на цялостното лечение. 

 

Наборе.бг