nabore.bg

Докторе, защо?

Грипът вдига кръвното, хипертониците да внимават

Усложненията водят до възпаление на мозъка и дихателна недостатъчност

 

За първи път от 6 години грипната епидемия пристига около с около 30 дни по-рано от прогнозата. В момента преобладава грипът H3N2 - щамът "Болзано", който е с 30% повече от щама "Хонгконг" сред заболелите. Той е леко видоизменен вирус, затова все още не е ясно дали противогрипните ваксини ще действат срещу него и това ще стане ясно до месец, казва проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Лекарите препоръчват болестта да не се кара на крак, а вкъщи на легло и че в стая с 9 души ще заразим поне трима от тях.

По думите на специалистите грипът има много кратък инкубационен период - симптомите започват да се проявяват между 10-12 часа до 24 часа от момента на заразяването. Първо се покачва температурата до към 38 градуса, след това се усещат болки в мускулите и ставите, също болки в гърлото и суха кашлица и цялостна отпадналост - човек трудно може да излезе в това състояние, губи сили. "Важно е да се остане вкъщи до пълното оздравяване", подчертава д-р Кантарджиев - и за да се избегнат усложнения от болестта, и за да се предпазят околните. Предпазните маски в аптеките струват стотинки и трябва да се сменят на 2-3 часа, защото след това не действат и е важна хигиената - миене на ръцете и дезинфекция на повърхностите. Лечението трябва да започне веднага, защото след 36 часа противовирусните лекарства спират да действат. Ако лечението започне моментално и за два дена може да се пребори вируса, но ако се закъснее, може да отнеме седмица и да се стигне до усложнения. Възможните усложнения от грипа са в две групи. Много редките усложнения са например възпаление на мозъка - при един на 10 хиляди болни. На 2000 болни един може да направи тежка вирусна пневмония с храчене на кръв и дихателна недостатъчност. Веднага трябва да се отиде в болница в тези случаи.
Честите усложнения са бактериалните възпаления на белия дроб - бронхопневмония, която може да възникне при всеки четвърти с грип. Познава се по това, че симптомите на грипа се задълбочават и храчките стават гнойни. Тогава задължително се налага преглед при лекар и изписване на антибиотик. Хубаво е да се приема витамин D, защото сега не се излагаме на слънце. Киселото зеле и туршии са изключително полезни за грипния сезон", препоръча проф. д-р Тодор Кантарджиев за предпазване и подготовка за епидемията.

Грипът и другите дихателни инфекции са свързани с очаквано повишение на артериалното налягане при хипертониците. Те трябва да бъдат подготвени и да се свържат с наблюдаващия ги кардиолог или с личния лекар за промени в основната терапия. Грипната инфекция може да доведе до повишено кръвно, тъй като възпалителният процес води до задържане на вода в организма и до разстройване на регулацията на съдовата реактивност. Затова и повечето хипертоници реагират с повишаване на кръвното и зачестяват хипертоничните кризи.

 

Вестник „Златна възраст”


Проф. д-р Тодор Кантарджиев

Проф. д-р Тодор Кантарджиев