nabore.bg

Докторе, защо?

Грижи за здрава простата

Терминът „простата” се използва за първи път в Древна Гърция от Хипократ и Херофил. Произлиза от гръцкото „простат”, което означава „предводител”, „застъпник”. Етимологията на думата съвпада със самата физиологична функция на жлезата. Тя има съществено значение за оплодителната способност на силния пол и определя пълноценното психическо и физическо здраве на мъжа.

Простатната жлеза е част от половата система на мъжа и се развива през целия му живот. Намира се точно под пикочния мехур и „обгръща” горната част на уретрата, пред правото черво. Тя е с размерите на кестен. Основната ù функция е да произвежда простатен секрет, който е важна съставка на семенната течност, способстваща придвижването и оцеляването на сперматозоидите. Отделяните от простатата хранителни вещества са полезни за качеството на мъжките полови клетки.

За простатата са характерни различни неразположения – някои, свързани с напредването на възрастта, а други, зависещи предимно от начина на живот. Статистиката сочи, че 80% от мъжете в даден период от живота си имат проблеми с простатната жлеза.

Върбовката се използва в традиционната медицина за всякакви неразположения на простатата и пикочните пътища. Съвременни проучвания доказват ефективността на билката – Дребноцветната Върбовка (Epilobium parvi orum) е с предимно хормоно-модулиращ ефект, а Теснолистната (Epilobium angustifolium) – с противовъзпалително и диуретично действие.

Екстрактът от Гроздово семе е с високо съдържание на oлигомерни проантоцианидини. Те са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от разрушителното действие на свободните радикали и подобряват кръвната циркулация, която снабдява с хранителни вещества и детоксикира клетките.

Селенът участва в много от процесите в човешкото тяло. В България, а и в ред други държави, е установено недостатъчното му количество в почвата. Оттам следва и недостиг на микроелемента в организма. Някои страни са предприели мерки, добавяйки го в най-често консумираните храни. Има изследвания, че неговата липса може да бъде отговорна за заболявания на щитовидната жлеза, спад на имунната система, сърдечносъдови проблеми, увеличаване вредния ефект на тежките метали и други отрови върху тялото, намаляване на оплодителната и репродуктивна способност у мъжете и много други.

ПростаРен съдържа екстракт от двата вида Върбовка за оптимален ефект, екстракт от Гроздово семе и Селен. Действа благоприятно на простатната жлеза, на пикочните пътища, има общо превантивно действие, особено при мъже над 50-годишна възраст. Можете да намерите в аптеките и без рецепта. Повече информация можете да намерите тук: http://botanic.cc/grijite-li-se-dostatychno-za-prostatata-si/.