nabore.bg

Лични драми

Грета не забравя бедните и самотните

През лятото природата изсипва плодовете на земята и хората, за да се нахранят всички, дори и тези, като мене, които само консумираме, без да сме отгледали и един корен домати например. Но има и такива, които ти пълнят торбичките с плодове и зеленчуци с усмивка и блага дума и раздават красота.

Пазарувам от сергиите на столичния квартал “Слатина”, отрупани и наредени с всякакъв зарзават и плодове. Пред сергия на ъгъла продавачката Грета Алексиева приканва първо да се опита и след това, ако ни хареса, да си вземем от нейната стока. Подобно правят и на другите сергии, но тук е по-различно. Минава стара жена, или инвалид, Грета грабва торбичка и пълни с домати, краставица, 2-3 чушки, глава лук, няколко моркова и я подава на слисания човек, без да му иска пари. Спрял само да погледа, да се порадва на изобилието и ярките цветове на отрупаната сергия, човекът поема с треперещи ръце, а очите му се пълнят, не намира точната дума да благодари. А тя, Грета приканва, насочва вниманието на всеки спрял до плодово-зеленчуковото й царство към вида и качеството на предлаганата й стока, окуражава в избора, съветва. Минават вече познати клиенти. Личи си, че не веднъж са разчитали Грета да им избере най-доброто и узрялото. Хората се тълпят от двете страни на сергията.

Стоян, съпругът на Грета, си гледа задачата – да снове от зеленчуковата борса до сергията и да не липсва нищо, да има пълно разнообразие и даже от един и същ плод и зеленчук – по няколко сорта. Има и вносни – да сравним вкусовите качества и да знаем какво се ражда по другите земи. Всеки път Грета приканва клиентите – “Елате пак, ще имам от тиквичките – ще ти дам рецепта за кюфтета с тях. Не пропускай целия набор от зеленчуци за прясна, свежа салата, каквато сезонът щедро предлага. И ела за да се порадваш на красотата на природата!” Наредената й като в натюрморт сергия привлича като магнит погледа на всеки минувач и няма как той да не стане постоянен клиент. Защото тук се получава смес от добра магия – тази на природата с това, което ражда и създава, и другата смес – човека Грета и всичките й клиенти, които вече познава лично, знае за всеки по нещо, скърби и се радва с техните успехи и неволи. И си  раздават взаимно душевна  красота от себе си и видимата красота от природата.

                                                    

Дора НИКОЛОВА, София