nabore.bg

Свят широк

В Македония: Гражданите с пенсии под средната вече безплатно в болниците

Възрастните граждани в Македония, чиито пенсии са под средната за страната, ще получават безплатно стационарно лечение в държавните болници по новата програма, предложена от здравното министерство. В страната има 120 000 възрастни хора, които могат да участват в програмата, тъй като техните пенсии са под средната пенсия от 176 евро на месец. Министерството отдели 600 000 евро от бюджета, за да финансира програмата тази година.

Йован Гърповски, директор на македонския здравноосигурителен фонд, каза, че решението за предоставяне на безплатно лечение е резултат от диалога между здравното министерство и Асоциацията на пенсионерите. "Беше решено да отговорим на нуждите на тази важна част от обществото и да отпуснем за хората с най-ниски пенсии средства за стационарно лечение, без да плащат такса", каза Гърповски. "Ние напълно стоим зад тази програма на правителството. Напълно сме наясно колко са важни здравните услуги и работим усилено, за да осигурим по-добро качество и по-ефикасна здравна система."

Асоциацията на пенсионерите включва 53 организации, които работят заедно за защита и отстояване на интересите на пенсионерите. Повече от 250 000 пенсионери са членували в асоциацията през 2012 г. "Ние, възрастните граждани, поискахме правителството да одобри безплатното лечение за всички пенсионери над 65 години, но сега смятаме, че това решение е дори по-добро от това, което поискахме", каза Драги Аргировски, председател на асоциацията.

Много пенсионери са доволни от тази новина. "По този начин страната показва, че не сме забравени”, каза Ристо Наумовски, пенсионер от Скопие. „Освен лечение, те ни осигуриха безплатен автобусен превоз и безплатни посещения на минерални бани. Много съм доволен." Миналата година съпругата на Наумовски, Мария, е била хоспитализирана. "Платих много пари. По-точно синът ми плати вместо мен. Пенсията ми не беше достатъчна да покрие всичко. Много съм доволна от това решение”, каза Мария.

Македонското правителство е увеличило пенсиите с 33 % през последните шест години, а гражданите с най-ниски нива на пенсиите са получили увеличение до 40 %.

 

По информация на www.setimes.com