nabore.bg

Тежката дума

Господа министри, пазете си местата от Тома Биков!

От върл критик на Бойко, днешният депутат от ГЕРБ брани властта като Матросов

 

Само на изключен телевизор все още не се е появил образът на един перманентен и най-стръвен клакьор на ГЕРБ и на Б.Борисов – г-н Тома Биков. „Където не го сееш, там никне” – гласи една народна поговорка. Няма телевизия, която да не е обходил, на страниците на много вестници е щампован профилът му. Отправя обилни хвалебствия към властта, като  обезателно ще каже „начело с премиера Борисов” и ще оплюе  опозицията, най-вече БСП. Той е пенкилер по всичко (англ. „pain-killer” – лек за всички болести), може да се изкаже по всякакви въпроси и да даде проекти за  всякакви решения.

Г-н Биков не е член на ГЕРБ, той е от гражданската квота на партията. Но винаги се навира най-отпред, да го видят, да направи впечатление, да го забележат. Не е член на ГЕРБ, а чете декларации от името на парламентарната група на ГЕРБ, понякога и през главата на председателя й Цв.Цветанов. Виждал съм изненадващата физиономия на Цв.Цветанов, когато Биков излезе на трибуната на НС да чете декларация от името на парламентарната група. Ругатните на архиваря Антон Тодоров и на пролетарския поет Спас Гърневски към опозицията обяви за свобода на словото, а изключването на Антон Тодоров от парламента било задушаване на волеизявлението на депутатите.

Във всяко изказване г-н Биков обезателно ще включи и себе си в управлението на държавата. Дежурните му думи са: ние управлявахме добре в правителството на Борисов-2; ние управляваме сега добре държавата в правителството на Борисов-3. Какво е управлявал той? В предишното правителство на ГЕРБ беше съветник на МВР-министърката Румяна Бъчварова с още половин дузина млади красавци. Какво я е съветвал личи от това колко провали настанаха в работата на полицията и с колко се увеличиха неразкритите престъпления. Сега Биков е обикновен депутат от нечленовете на ГЕРБ, изтикан в задните места на депутатите от парламентарната група, което е унизително за него. Затова  винаги намира повод и начин да  се изперчи с нещо  отпред. Но той не може да направи впечатление с друго, освен с верноподаничеството си.

А какъв беше г-н Биков преди да пристане на ГЕРБ? Беше член на ръководството на „България на гражданите” и близко стоящ до лидерката Мeглена Кунева, сипеше огън и жупел срещу Б.Борисов и Цв.Цветанов. По телевизии и вестници се заканваше по време на предизборната кампания за 43-то НС, че ще ги изхвърли от политиката. Но Б.Борисов бързо го дресира, защото напипа слабото му място – да се прилепва до  властта.

В заслеплението си да брани властта и Б.Борисов, г-н Тома Биков наскоро изръси един нечуван „шедьовр”: „Народното събрание не е аналитичен орган, то е законодателен орган, приема закони”. Не съм чувал по-невежествено изказване и по-нелепо раболепие. Не съм очаквал толкова ниско разсъждение от Т.Биков, представящ се за човек с две висши образования. Повод за уникалните му заключения беше предложението на парламентарната група на БСП да се разгледат и анализират всички приватизационни и концесионни сделки по време на 28-годишния преход. Всяко изработване на закон задължително изисква проучване, анализ на информацията, обсъждане и приемане.Най-верни и полезни са тези закони, които се основават на достатъчна по количество и достоверност емпирична информация, която да бъде задълбочено анализирана и въз основа на това да се приеме решение. Изработването и приемането на решение е основен дял в науката за управление на обществото, която очевидно г-н Биков не владее. В обсъждането на проектите и изказванията на депутатите винаги има елементи на анализ. Законите на сегашното Народно събрание са непълни, неефективни и даже вредни, защото се основават само на субективните мнения на управляващото мнозинство, „начело с премиера Б.Борисов”.

Като следя  с какви широко отворени очи г-н Биков гледа към банките на министрите, когато се изказва, си мисля, че вероятно се вижда седнал там. Затова е толкова активен, затова се перчи все отпред, даже и с нелепи, но раболепни изказвания, само за да бъде забелязан. Затова отправям предупреждение към министрите на ГЕРБ: г-да, пазете си местата от Тома Биков!

 

Доц. Стоян ВЛАЙКОВ


Доц. Стоян Влайков

Доц. Стоян Влайков