nabore.bg

Дом и двор

Внимание – напаст! Голите охлюви замезват с ягодите

Разтвор от кафе ще отпъди натрапниците от градината

 

Голите охлюви са сред най-големите пакостници в зеленчуковата и овощната градина. Ако в междуредията, в близост до плодните дръвчета, сте засадили ягоди, има опасност да останете без реколта. Тези вредители нагризват листата на почти всички зеленчукови култури, картофите, цветята, но най-голям е апетитът им към ягодите. Не  само ги унищожават, но са и една от основните причини за появата на сивото гниене по тях. За да ограничите вредите от голите охлюви, не трябва да допускате плевели в ягодовите насаждения, нито растителни остатъци. В борбата срещу тях можете да използвате

 

суперфосфат на прах,

 

който да разхвърляте върху почвата между растенията. Дозата е 20 г на квадратен метър. Добър ефект дава и отровната примамка скипер, но по-добре е да се избягват химическите средства. Немците са измислили такъв капан: кофички от кисело мляко, напълнени до половината бира. Миризмата на това питие привлича голите охлюви, те влизат в капана и не могат да излязат оттам, защото се давят.

 

Американците имат свои начини за борба

 

със слузестите натрапници. От Департамента по земеделие на САЩ твърдят, че водният разтвор на кофеина, внесен в почвата или върху листата на растенията, отблъсква или убива голите охлюви. Според тях 1или 2-процентов разтвор на кофеин убива и най-едрите екземпляри, а 0,1-процентовият действа зле на нервната им система и ги отпъжда. Той се получава ако разтворите в малка чаша двойна доза разтворимо кафе.

 

Наборе.бг