nabore.bg

Архивите са живи

С България в сърцето: Голготата на д-р Иван Гаджев

‘’В света има две Българии – едната е тука, а другата е от наши сънародници, които живеят извън страната. Тези две Българии са разделени – това е голямата ми болка”

 

Една от последните снимки на д-р Иван Гаджев, направена в България

 

Иван Гаджев е роден в град Неврокоп /днешният град Гоце Делчев/ на 23 декември 1937 г. Седемгодишен изгубва  баща си, учител,който е бил силно ангажиран с  каузата на ВМРО, но става  жертва на масов  разстрел край Добринище. След изчезването  му, новата власт стоварва цялата  репресия върху  неговото  семейство. Но съдбата  е благосклонна и той завьршва  Ветеринарния техникум  в Стара Загора, а впоследствие  и  Висшия ветеринарномедицински институт  в София. За  кратко е ветеринарен лекар в Гоцеделчевският  регион.През 1968 г. по политически причини емигрира,като преминава нелегално границата и се установява в  град Детройт, САЩ. Властите в Бьлгария  го обявяват за невъзвращенец. Д-р Гаджев е пьрвият  бьлгарски емигрант, получил  диплома за правоспособен ветеринарен лекар  в САЩ и Канада. Работи  в частната си клиника в Детройт,кьдето се пенсионира през 2002 г.

    В Детройт среща красивата Флоранс Христова, родена в САЩ от бьлгари емигранти. Двамата се женят и през годините им се раждат пет деца -Катерина,Илия,Тодор, Христо и Мария. Съпругата Флоранс е подкрепяла  всички негови начинания и така той сьздава ‘’Институт по история на българската емиграция в Северна Америка’’.  Събира  години наред архивни материали ,снимки ,писма,алманаси,стари вестници , издавани от  емигранти,някои от които датират от   19  век.

    Д-р Иван Гаджев активно участва в живота на българските емигрантски  организации.Той е един от сьздателите на МПО /Македонска патриотична организация / ‘’Татковина’’. Секретар е на ЦК на МПО  за САЩ,Канада,Австралия, Нова Зеландия и Европа.

Сградата в гр. Гоце Делчев на основания от доктора Институт по история на емиграцията "Илия Тодоров Гаджев"   

 

След демократичните промени у нас създаденият от него институт се премества в новоизградена  сграда в гр.Гоце Делчев , и в чест на неговия баща е наименуван  Институт по история на  емиграцията ‘’Илия Тодоров Гаджев’’. Два  огромни тира  докарват материалите с обемистият  архив, като за целта е построена  голяма сграда. Приживе д-р Гаджев е споделял,че американците са му давали два милиона  долара за музейната  сбирка,но той е отказал.В края на 2019 г. този институт е откупен  от Министерството на  културата и става  дьржавна  собственост.Сьздадено е и издателство ‘’Архив’’,издало до сега над 10 книги на д-р Иван Гаджев.Издадена е 5-томна поредица по най-нова  българска  история сьс заглавие ‘’Нашата  голгота’’.Отпечатани са  книгите ‘’Непримиримият Илия Минев’’,’’Иван Михайлов -Ванче ‘’ и др.

Част от експозицията на иститута

    

През 2014 г.д-р Гаджев беше награден с най-високото отличие на  МВнР - ‘’Златна  лаврова клонка’’.Това  заслужено,макар и позакьсняло признание,му беше  присъдено за цялостния му принос кьм запазването на бьлгарския национален дух  и история  зад  граница. На тьржеството по този повод, присьстваха много приятели на  д-р  Гаджев.Ветеринарният лекар,писател ,общественик и патриот  д-р  Иван Гаджев,  след кратко боледуване напусна  този свят на 20 май 2017 г. и е погребан в гр. Детройт САЩ.

 

 Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ, пенсионер

mirofox2020@mail.bg