nabore.bg

Докторе, защо?

Гинко Билоба - лекарството чудо

Ако в действителност съществува лекарство чудо, то Гинко билобата би бил идеaлният кандидат. По примера на китайците, днес милиони хора по света използват Гинко, за да направят живота си по-добър. Китайската медицина използва Гинко билоба още от Древността. Билката привлича вниманието на съвременната медицина през Втората Световна война. На 6 август 1945 година, когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима, на един километър от епицентъра на взрива е имало храм, в двора на който растяло дървото Гинко. Храмът бил унищожен, но дървото оцеляло. По късно на дървото поставили надпис „Никога повече Хирошима”. Тогавашният император на Япония – Танакан бил впечатлен от издържливостта на билката и възложил изследване на качествата й. Оказало се, че въпреки високата радиация в растението не са открили никакви изменения или мутации. По-късно направени изследвания доказали, че Гинко билоба в същия вид е съществувала на Земята преди 270 млн. години, много преди динозаврите. Откритите вкаменелости от това растение показали, че то не се е променило през вековете. Качествата му са същите и до днес. Едно от основните му свойства е да подобрява периферното кръвообращение, кръвоснабдяването на крайниците и мозъка. Това било използвано за създаване на първото лекарство  от билката, на което император Танакан дал името си.

Гинко билобата стимулира мозъчните функции, влияейки благотворно върху паметта, концентрацията. Подходящ е при мигрена, нормализира кръвното налягане и в двете посоки, възстановява намаляващите с остаряването функции – зрение, слух, подобрява работоспособността, има мощен антидепресивен ефект. Силен антиоскидант е, забавящ като цяло процесите на стареене. Добро профилактично средство е при атеросклероза, Паркинсон, Алцхаймер.

Начинът на прием на Гинко билоба е от голямо значение. По-добре е да се използва в преработен вид. На пазара има голямо разнообразие от препарати, съдържащи Гинко билоба. За съжаление, качеството не е добро при всички. В растението Гинко билоба се съдържа една специфична киселина, наречена ginkolic acid. В големи количества тя може да причини алергични реакции и стомашен дискомфорт. Затова е от изключителна важност, купувайки продукт, съдържащ Гинко билоба да съблюдавате параметрите на тази киселина. Американската и Европейската фармакопея определят, че количеството на ginkgolic acid не трябва да надвишава 5 PPM. Tова е максималното количество ginkgolica acid, за което се счита, че е напълно безопасно. По 100 мг на ден екстракт Гинко билоба могат да се приемат при атеросклеротични плаки, за регулиране на кръвното налягане, както и за благоприятстване на паметта и концентрацията. Обикновено трайните резултати се проявяват след едномесечен прием. Но препаратите трябва да се приемат минимум три месеца.

Един от лидерите на пазара е продуктът GinkgoVin. Той съдържа 100 мг стандартизиран екстракт от Гинко билоба и 50 мг екстракт от Грозодово семе – един от най-силните антиоксиданти. Екстрактът от Гинко билоба съдържа <5 PPM Ginkgolic acid. Това означава, на практика, че той е с фармацевтична чистота. Двата екстракта в продукта се допълват взаимно, което засилва благотворното им действие. GinkgoVin (Гинко Вин) е натурален продукт, не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта.

 

www.botanic.cc