nabore.bg

Тежката дума

Германия – днес и утре

Ще стане ли Ангела Меркел спасител на Европа от американските пазарни интереси?

 

Немското списание за жената “Das Neue“ пророкува оставката на канцлера на Германия Ангела Меркел. Новината, която ни съобщава изданието, не се позовава на дипломатически или политически източници, а на някои особености в поведението на канцлера, като липсата на концентрация, на спокойствие, на връщане към някои стари навици вследствие на нервно напрежение. Авторът добавя все пак, че не може да каже дали неговото предположение ще се изпълни и ако да, кога.

Статията не е интересна откъм съдържание, тя е по-скоро подхвърлена идея за оттегляне на Ангела Меркел от високия пост. Много вероятно е, тя да е написана и публикувана по поръчка, в един много напрегнат и решаващ за Европа момент.

 

САЩ виждат в лицето на Стария континент

 

 един сателит, с чиято помощ искат да избягат и да се спасят от тежките проблеми, пред които е изправена страната.

На 24 юни 2014 г. в град Бремен, Германия, в беседа с немски журналисти, проф. Пол Кристи, който е високопоставен служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) и д-р по философия, даде отговор по най-важните въпроси, които вълнуват европейските държави. Той посочи на първо място, като един от основните проблеми, държавния дълг на САЩ от 17 трилиона долара, който виси като дамоклев меч над американската икономика. Според него, ако на Америка се наложи девалвиране на долара, с което ще се избави от дълговете си, целият свят ще изпадне в дълбока икономическа криза, тъй като доларът е световна валута. Ще последва спад на производството и спад на потреблението, а безпаричието и гладът ще наложат преразпределение на собствеността и политически сътресения, които ще доведат до нова световна война. „Осъзнавайки опасността от унищожение на човешката цивилизация, ние търсим мирен изход от тази ситуация“, обясни Пол Кристи. „Тоест, трябва да се разиграе такава карта, че проблемът с дълговете да се разреши без световна касапница, в която ти самият ще изгориш… Събитията трябва да се организират така, че целият свят, всяка една държава, в една или в друга степен, да участва в разрешаването на финансовите затруднения на Америка. За да се справят с дълговете, на САЩ им трябват нови пазари. Единственият такъв пазар е европейският.

 

Трябва да се намери начин,

 

който да доведе до пълното отваряне на европейския пазар за САЩ. Ситуация, при която европейците сами да се откажат от енергийното сътрудничество с Русия и с други доставчици и да свържат своя икономически интерес с доставките на американски енергоносители. На въпрос на журналист, дали Западът ще отстъпи Украйна на Русия или не, Пол Кристи отговаря: „Какво общо има тук Украйна? Дали тя ще остане единна върху картата на света или ще се разпадне, няма никакво значение за разрешаването на основния проблем. Главната цел на събитията в Украйна е да разделят Европа и Русия дотолкова, че европейците напълно да се откажат от сътрудничество с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ… На Украйна е определена ролята на свлачище, което ще прекъсне европейското сътрудничество с Русия… Да, отказът от руски доставки ще донесе куп икономически и социални проблеми в Европа, но кой е казал, че Европа не трябва да плати за годините си на благоденствие, намирайки се под американския ядрен чадър?“

От интервюто на Пол Кристи тук цитирам само малка част. Пълният му текст е публикуван във в. „България без граници“ от юли 2014 г. Не е трудно да забележим, че от всяка дума, изречена от висшия служител на АНС

 

лъха типичната американска наглост.

 

Неслучайно пресконференцията е дадена в Германия. Страната е с най-силна икономика и нейната дума има решаващо значение по редица европейски и световни проблеми. Канцлерът Ангела Меркел е определяна от нейните ПР агенти в и извън Германия като желязна, стоманена, твърда, упорита и т.н., все качества от първа величина. Как стоят нещата в действителност?

Ангела Меркел е родена в бившата ГДР, в семейството на евангелистки пастор. Като активна комсомолка тя е трябвало да изповядва идеите на младежката комунистическа организация, а като дъщеря на пастор…? Няма отговор, поне засега, както няма отговор и въпросът кой и с какви мисли препоръча Ангела Меркел на Хелмут Кол. Последният освободи Германия от съветските войски, но канцлерът Ангела Меркел не може и до ден днешен да осводи страната си от окупацията на 46-хилядната американска армия и от подслушвателните служби на ЦРУ, разположени на германска земя. Дори когато стана известно, че и нейният личен мобилен телефон е подслушван години наред, Ангела Меркел не намери сили да реагира по подходящ начин. Не й се извиниха, защото

 

на слугите си никой не се извинява.

 

Берлин не реагира и на изнесената от известния британски журналист Дънкан Кемпбъл информация, че в над 80 америакнски посолства по целия свят, включително и в това в София, има разположено оборудване за събиране на информация от радио- и електронно подслушване. В Берлин, пише журналистът, американското посолство се намира в близост до Бранденбургската врата и има директен изглед към Бундестага и кабинета на канцлера Ангела Меркел. Сп. „Шпигел“ писа, че площадката на покрива на посолството е била използвана (вероятно все още – б.м. – В.С.) за подслушване на комуникациите на германското правителство и бизнеса в страната.

От официален Берлин не последва адекватна реакция. Явно е, че канцлерката е в някакви зависимости, свързани с нейното ЩАЗИ досие, или с подслушваните й разговори. На това се дължи и нейната непоследователна позиция по украинската криза.

Чешкият президент Милош Земан, без да претендира да е железен, стоманен, твърд и упорит, направи едно впечатляващо изявление: „Нещо не е наред с Украйна и ЕС, ако в центъра на Киев се провеждат нацистки демонстрации, а Брюксел не осъжда това. Става въпрос за факелно шествие на около 2000 десни екстремисти, което се проведе на 1 януари в чест на рождения ден на фашисткия лидер Степан Бандера. В марша неонацистите

 

скандираха „убийте евреите, поляците и комунистите“.

 

 Подобни сили доминират в украинската политика с помощта на Вашингтон и Брюксел“. Президентът на Чехия каза още, че Майданът не е демократична революция, а умишлен „преврат“, а украинският премиер Яценюк е „министър-председател на войната“.

Ще произнесе ли такива еретични слова германският канцлер Ангела Меркел? Не, затова е дала карт бланш на своите министри, коалиционни партньори, да бъдат по-откровени в своите изявления.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел заяви в интервю за в. „Ханделсблат“ от 20 януари т.г., че е предотвратил опитите на Запада да водят политика на дестабилизация на Русия. „Най-малкото мога поне да попреча на такава стратегия. Ние не можем да бъдем заинтересовани да поставим Русия на колене в икономически план“, подчерта министърът. На същото мнение е и външният министър на Германия.

Deutsche Welle съобщи, че повече от 50 000 души са излезли по улиците на Берлин, протестирайки срещу подписването на споразумението за свободна търговия със САЩ. Повече от 1,200 000 европейци са се надигнали срещу плановете на властите на ЕС да предадат икономиката си на Америка, подписвайки петициите STOP TTIP.

Европа е в тежко икономическо и финансово състояние, а

 

САЩ искат от нея да поеме финансовия им дълг,

 

 да купува близо три пъти по-скъпите им, в сравнение с руските, енергоносители, да участва с пари и войски във военните авантюри на Вашингтон, целящи да осигурят хегемонията на самозванния световен лидер.

Точно в този критичен момент Европа няма лидер, който да изправи Стария континент на крака и да му посочи достойния път, който трябва да следва. Такъв би трябвало да излъчи Германия – най-силната икономически и политически държава на континента. Очакванията ни са, канцлерката на Германия Ангела Меркел да се пробуди от летаргичния сън, в който е изпаднала и да поеме ролята на спасител на Европа. Ако не го направи, САЩ ще ни вкарат в третата световна война, която ще унищожи нашия континент, за радост на Вашингтон.

 

Д-р Веселин СТОЯНОВ

от вестник „България без граници”

 


В този критичен момент Европа няма лидер, който да изправи Стария континент на крака и да му посочи достойния път, който трябва да следва. Такъв би трябвало да излъчи Германия – най-силната икономически и политически държава на континента. Очакванията са, канцлерката на Германия Ангела Меркел да се пробуди от летаргичния сън, в който е изпаднала и да поеме ролята на спасител на Европа.

В този критичен момент Европа няма лидер, който да изправи Стария континент на крака и да му посочи достойния път, който трябва да следва. Такъв би трябвало да излъчи Германия – най-силната икономически и политически държава на континента. Очакванията са, канцлерката на Германия Ангела Меркел да се пробуди от летаргичния сън, в който е изпаднала и да поеме ролята на спасител на Европа.