nabore.bg

Свят широк

Заради бежанците Германия мобилизира пенсионерите си

В Бундестага искат върналите се на работа възрастни хора да имат необлагаем доход от 2000 евро

 

Заради бежанците Германия се нуждае от поне още 70 000 нови служители в образованието, здравеопазването, администрацията, а и в други сфери. Но откъде да ги вземе? Провинциите започнаха да мобилизират пенсионерите си, съобщи радио Дойче Веле.

"Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия в училищата се очаква да влязат близо 90 000 деца от семейства на бежанци", казва Удо Бекман, председател на синдиката "Образование". Според него, в най-гъсто населената германска провинция има нужда от близо 5000 учители. Разкритите нови преподавателски места обаче са не повече от 3000, което означава недостиг от 2000 учители.

В цялата страна са необходими поне още 70 000 служители в общинските администрации, в полицейските, здравните и социалните служби, в центровете за трудова интеграция, в съдебните ведомства, в социалното осигуряване. Досега обаче изобщо не е ясно как може да се запълни този недостиг от кадри.

Според Германския съюз на служителите, заради недостиг на кадри в обществения сектор системата е изправена пред срив. Затова предлагат служителите пред пенсиониране да продължат да работят и след навършване на пенсионната възраст. Междувременно 16-те провинции вече действат по друг вариант: те се опитват да привлекат отново на работа вече пенсиониралите се служители. Според мнозина, това е много по-просто и по-бързо решение, отколкото тепърва да се обучават и назначават нови служители. Пенсионерите биха могли да помагат например в регистрацията и разпределението на бежанците.

Отначало този "отчаян опит" не е привлякъл вниманието, впоследствие обаче в редица общини се намерили "доброволци". В Северен Рейн-Вестфалия 150 пенсионирани служители са заявили готовност да се върнат на работа, а в Хесен 100 пенсионирани полицаи отново са поели службата си. Ангажиментът на пенсионерите е изцяло на доброволен принцип. "Задължени да работят могат да бъдат само служители в предпенсионна възраст, които още не са навършили 65 години. Привличането на пенсионирани служители е спешно решение, което има очевидни предимства. Само че то е свързано и с проблеми. Пенсионерите могат да получават заплата, но размерът й не бива да превишава разликата между пенсията и пълната им предишна заплата, а това означава, че те могат да работят само по няколко часа на седмица. Дори и да отговаря на желанията на пенсионерите, ограниченото работно време не е достатъчно, за да бъдат покрити реалните нужди от служители за овладяване на проблемите с бежанците. За целта пенсионерите би трябвало да работят най-малко по 20 часа седмично. Но при това положение разликата между трудовото възнаграждение и пенсията им би надхвърлила допустимата граница, т.е. от пенсията им ще се приспада сумата, която са отработили отгоре. С други думи те не биха имали финансов стимул. Според шефа на социалдемократите в Бундестага Томас Оперман, върналите се на работа пенсионирани служители трябва да получават необлагаем доход от 2000 евро нето месечно.

Рецептата не е съвсем нова и вече е имала успех в Германия. През 1990-те години, след падането на Берлинската стена и Обединението, в Източна Германия имаше остра и спешна нужда от специалисти. Навремето стотици бивши служители прекъснаха пенсията си и възобновиха трудовата си дейност, за да изградят правосъдието и администрацията в бившата ГДР.

 

Наборе.бг