nabore.bg

Архивите са живи

Младият Георги Първанов ругал бащата на Шесто управление на ДС

През 80-те днешният президент люто критикувал трилогията за Яне Сандански на писателя Костадин Кюлюмов

 

Десети ноември 1989 г. заварва бившия държавен глава Георги Първанов като старши научен струдник в несъществуващия днес Институт по история на БКП. 32-годишният историк вече е кандидат на науките (доктор) и интересите му гравитират между ранната българска социалдемокрация и македонския въпрос. Дисертацията на Първанов "Димитър Благоев и българският национален проблем 1879-1917 г." влиза в полезрението на член-кореспондентът на академията проф. Йордан Йотов, член на Политбюро и главен редактор на „Работническо дело”, известен изследовател и биограф на Дядото. От услугите

 

на обещаващия млад историк

 

Първанов тогава се възползват и офицерите от Държавна сигурност. От запазената папка "Гоце" в архивите на Националната разузнавателна служба става ясно, че бъдещият президент е използван като научен консултант и редактор на спомените на виден български емигрант от Македония.

След избухването на скандала „Гоце” през 2007 г. комисията по досиетата „Костадинов” публикува всички налични документи, открити в „папката на президента”. Оттам се появи и прелюбопитната автобиография на секретния сътрудник Георги Седевчов Първанов, написана за Първо главно управление на ДС (14 отдел) собственоръчно от него.

Оттам излиза още един неизвестен контакт на президента с хора от спецслужбите. В автобиографията си той пише: „Периодично съм

 

изнасял лекции в културния дом

 

 "Вл, Поптомов" - за отношението на Д. Благоев към македонския въпрос (1986), за живота и дейността на Васил Главннов и Никола Карев, за историческата достоверност в трилогията на К. Кюлюмов и т.н.”

Споменатият К(остадин) Кюлюмов е български писател, вече покойник, дългогодишен служител на МВР, полковник от ДС, сочен за създател на легендарното Шесто управление и един от първите му заместник началници. Автор на десетки белетристични книги, Кюлюмов остана и в историята на телевизионното кино, като съсценарист

 

на сериала „На всеки километър”.

 

През 80-те години младият Георги Първанов пише статия в списание „Общество и право” по повод трилогията „Яне” на Кюлюмов, където критикува образа на Яне Сандански, че е „много социално натоварен” от автора. Бащата на Шесто управление не се съгласява с изказаното мнение на бъдещия държавен глава, защото дълго се е ровил из архивите и историческата истина е на негова страна.

През 2003 г. в едно тв предаване на Божидар Димитров новоизбраният президент Първанов пак се нахвърля върху романите на Кюлюмов и това предизвиква протестно писмо от страна на съпругата на писателя Мария Кюлюмова. Жената на романиста е подразнена, че Първанов в телевизионното студио на историка Димитров без портфейл негативно описва Яне Сандански, главния войвода на Серския окръг. Кюлюмова не може да преглътне думите на бъдещия президент, че Яне е „кокошкар-интригант и много конфликтна личност”.

Протестното си писмо до президента Мария Кюлюмова адресира и до Божидар Димитров – за съжаление не докачва отговор и от двамата.

 

Валери БОЯНОВ


Полковник Костадин Кюлюмов създал Шесто управление на ДС

Полковник Костадин Кюлюмов създал Шесто управление на ДС

Президентът Георги Първанов

Президентът Георги Първанов

Войводата Яне Сандански

Войводата Яне Сандански

Яне Сандански (в средата) заедно със свои другари комити

Яне Сандански (в средата) заедно със свои другари комити