nabore.bg

Архивите са живи

Героят на социалистическия труд Георги Карауланов: България вече е пустиня

Писна ми да чета по вестниците за Черната и Бялата Златка - няма нищо за обикновените хора

 

Прославеният в миналото строител монтажник и герой на соцтруда Георги Карауланов наскоро навърши 83 години. Той е участвал е в градежа на Азотноторовия завод в Димитровград, „Марица изток“, „Кремиковци“, заводите в Троян и Ловеч, столичната зала „Фестивална“, новата сграда на радио „София“, 25-етажния Дом на профсъюзите и други обекти. След това няколко години наред е секретар на ЦС на българските профсъюзи.

Отдавна Карауланов е пенсионер, но често

 

изразява гражданската си позиция по много въпроси.

 

 Днес бившият строител смята, че са дошли лоши времена за България. Него го боли от лицемерието на капиталистическо общество, в което живее народът.  „Мразя това общество от душата си, защото то убива хората, отнемайки им правото да се трудят, и то заради една мръсна печалба. Може предишното време да го смятате за панаир заради разветите знамена, но хората тогава работеха и никой не чакаше да му харижат нещо, с което богаташите да си измият гузната съвест”, споделя днес Карауланов.

Героят на соцтруда обича да разказва една стара история. С карикатуриста Борис Димовски били големи приятели. На един пленум на ЦК на БКП, се обсъждал въпросът за фуража, който не достигал. На пленума царяло пълно празнословие. Накрая приели документ - програма на ЦК за задоволяване потребностите на животните. На другия ден вестник „Труд“ излязла карикатура на Димовски - дръглива крава,

 

ребрата й се броели като клавишите на акордеон.

 

Кравата гледала с големи тъжни очи стопанина си, а той, набол директивите на партията, й ги давал за храна. Кравата обаче не яде тезиси, а яде сено, нали, казва с усмивка Карауланов и допълва, че и днес има много глупости - пробутват ни разни щастливи кокошки, правите краставици, трябвало да кривите и т.н.

Днес България е като пустиня, всичко е разграбено и сринато, жалва се в интервютата си бившият секретар на ЦС на профсъюзите. Според него днес синдикатите на пазят правата на работниците. Днес собственикът на фирма само ако разбере, че си разговарял с някого от профсъюзите или синдикатите, ще те изхвърли веднага от работа. За какъв морал става дума, възмущава са Карауланов.

 

Соцгероят не харесва и днешните вестници:

 

Във вестниците пишат много лошотии. Омръзна ми да чета за Черна Златка, за Бяла Златка и разни търгаши,  това са циреи.

Днешният пенсионерски ден на Георги Карауланов минава в пазаруване по магазините, “управление” на прахосмукачката, простиране на прането, миене на чинии, и разбера се, хубавите моменти с правнучката му Яна.

 

Аудиенция при Живков

 

Веднъж Карауланов се върнал от Турция след участие в конгрес на турските профсъюзи. Премиерът Сюлейман Демирел в приветстветствието си към конгреса призовал турците, където срещнат комунист, да го убиват. Демирел споменал, че подобен призив от Кемал Ататюрк имало в края на тридесетте години на ХХ век. Преводачът на Карауланов казал, че Ататюрк не е казвал такова нещо. 

Българинът се изправил на трибуната на конгреса и казал: "Г-н Демирел, искам да знаете, че аз съм комунист и мое право е да знам какво ще правите с мен? Думите, които приписахте на великия Кемал Ататюрк, не са казвани никога от него.” Демирел напуснал залата мигновено, а конгресът аплодирал Карауланов. Когато героят на соцтруда се прибрал в София го извикал в кабинета си Тодор  Живков. Като чул за скандала, който се разиграл в Анкара бай Тошо се смял много.

 

Наборе.бг


Героят на социалистическият труд, ръководител на монтажна бригада Георги Карауланов

Героят на социалистическият труд, ръководител на монтажна бригада Георги Карауланов

Карауланов днес се ядосва от разграбването на държавата

Карауланов днес се ядосва от разграбването на държавата

Секретарят на Централния съвет на профсъюзите Георги Карауланов до лидера на БКП Тодор Живков

Секретарят на Централния съвет на профсъюзите Георги Карауланов до лидера на БКП Тодор Живков

Героят на соцтруда в студиото на

Героят на соцтруда в студиото на "Всяка неделя" при Кеворк Кеворкян