nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Гълъбите на бай Никифор летят от Турция до вкъщи

Птиците се връщат в гълъбарника за 4-5 часа след полет от 500 км

 

“Три пъти ме уволняваха заради гълъбите, докато бях шофьор на големите тирове - в чужбина често се запилявах по разни специализирани пазари за редки птици, а после бързах да се прибера вкъщи. В казармата също гледах гълъби, от 5-6-годишен ги чувам, сега съм на 63 и до ден-днешен не мога без тях. Майк Тайсън също е запален гълъбар.”

Никифор Каменов не може да си представи живота без гълъбите,

 

луд е за тях.

 

Живее в старата си бащина къща до Околовръстното в София, има над 100 гълъба, от които 18 расови, и се грижи за тях като за малки деца. Нощем става да ги види, да не би някой да е болен или да се бие с другите. “Голяма краста е”, признава бай Никифор. Негов приятел си продал апартамента в столичния център, за да вложи парите в гълъби, всички стари гълъбари го познават. Навремето при социализма друг негов приятел изтеглил парите от вноската си за кола, след като чакал цели 25 години, отишъл на международното изложение за редки птици в Испания и с парите купил расови гълъби. Наскоро един познат гълъбар платил

                

20 000 евро за расова двойка

 

и още 6000 евро за асов гълъб. Всяка година на 20 май гълъбарите около бай Никифор правят състезание. Хора и гълъби се събират на пазара в Подуяне. “Гледаме да е петък срещу събота, да не сме на работа. Решаваме откъде ще ги пускаме, качваме се в колата и тръгваме. Първия път ги пускаме от Ихтиман или от Траянови врата, при тунела на магистрала “Тракия”, втория път - от Цалапица, третия път - от Резовска река, от Турция или от Румъния. Имах 18 елитни гълъба, пет пуснах от Турция, три от тях се върнаха.

 

Вдигат до 80 км в час.

 

Ако състезателен гълъб се върне и крачетата и човката му са в кал, значи е кацал и е търсил храна, загубил е време. Такъв гълъб се маха, не се чува. Гълъбите трябва да се върнат тук, в гълъбарника. Има специален уред, с който се отчита разстоянието от мястото на пускане до всеки гълъбарник. С въвеждане на електронните чипове стана лесно, гледаме за колко време са се прибрали. От Резово дотук един добър гълъб долита за 4-5 часа.” От догодина ще сменят датата, вече няма да е 20 май заради студа и дъждовете. Гълъбите трябва да излетят

          

най-малко при 12 градуса,

 

иначе получават хрипове. Ако падне дъжд, заобикалят водната стена и могат да се озоват много далеч. Една година хванали наши птици чак в Атина. Гълъбите живеят до 19 години, зависи от храната и от имунитета им. Соколите много ги нападат, въдят се по таваните на високите блокове и на Военна болница. “В момента председателят на новото ни дружество “Средец” Костадин Златков, заедно с Анатолий Златков и Тошко Светозаров, работят върху повече от 15 вида гълъби, за да запазят линията на софийския гълъб, който е започнал да се изражда”, казва бай Никифор. Никога не играе на състезания и залагания. За него гълъбите не са хоби, а начин на живот, или по-точно извор на радост от живота. Затова си е купил колата - да пътува надалеч с верни приятели, да пускат гълъби и после с упование да гледат небето в очакване да се върнат.

 

Още факти за пернатите

 

През юни 2013 г. японски състезателен гълъб прелетя 7000 км над Тихия океан и се озова в Канада. Птицата била пусната на 9 май от остров Хокайдо в надпревара с 8000 негови събратя, които трябвало да прелетят 1000 км. Една от птиците на 73-годишния Такасу обаче не се завърнала и това се оказал гълъбът, достигнал Канада. Обичайното разстояние за непрекъснат полет на гълъбите е 650 км.

Пощенските гълъби са селекционирани заради изключителните си качества да летят и да се връщат от огромни разстояния. Далечните полети-маратони са на 700–1000 километра. Отчитането на скоростта и времето на прибиране става с електронни уреди, като всеки гълъб има чип. Този спорт е популярен в Белгия, Холандия, Германия, Англия, Франция, напоследък и у нас, особено в пловдивския и пазарджишкия край. При тренировките и състезанията се губи голям брой от гълъбите. Те обаче лесно се размножават и не са претенциозни.

Декоративните гълъби. Поради генетичните си особености при тях се получават бързи мутации и голямо разнообразие на породи.

 

От вестник „Златна възраст”