nabore.bg

Хората говорят

Гайдарят Стою Чонгъров–Доктора: Песента ни лети към звездите

Ветеринарният техник Стою Чонгаров стана най-известният родопски гайдар

 

Всред възрастното население  в смолянското  село Бостина е известен като Стою Доктора, защото  дълги години им е лекувал животните, а младите го  знаят като  бай Стою,  гайдарят на народната певица Валя  Балканска. Роден е през 1939 г. С големи  лишения поради  бедност, завършва  образованието  си като ветеринарен техник.  Повече  от двадесет  години, работи по професията в местното  ТКЗС, където често идват  ветеринарни лекари и от тях ‘’краде’’ занаят и се ‘’шлифова’’.Неговите  съселяни постоянно  го търсят за болни животни, трудни  раждания и дори да е посред нощ ,той взима  чантата  и отива да  помогне. Две години работи като миньор  в Алжир, където  пуска дьлга брада и излиза  в  пенсия.

На 28-годишна  вьзраст започва сам да се обучава и да свири на гайда.Често от дома му се чува свирнята на гайдата и според настроението на бай Стою, звуците са весели , а понякога  тъжни...Ведньж се облякал  в комитска  униформа.Не щеш  ли  зърнала го майка му: ”Откьде взе  тези дрехи ?’’ ’Васил Левски ми ги даде !’’- отговорил. ‘’Да му ги вьрнеш, чужди дрехи в кьщи не ща!’’

Валя Балканска: ‘’Когато  запях "Излел е Дельо хайдутин”, на първата Олимпиада на изкуствата в залата в Лос Анджелис /САЩ/, американците замлъкнаха и станаха на крака... И аз си викам: ‘’А,така! Прави ще стоите пред малка България!’’

 

Случйно се запознал  с Валя  Балканска. Тя вече била  известна  от  събора  в Копривщица с песента ‘’Излел е Дельо хайдутин’’- родопска  песен  на повече от  триста  години. Бързо схванал мелодията и я изсвирил  на певицата. Оттогава  с тази песен печелят  овациите на публиката  у нас и  в чужбина. Стотици  концерти,Валя Балканска облечена  в  пищна родопска  носия и Стою Чонгаров  с комитска носия  сьс затькнат нож и пищов  в пояса. Пищовьт е зареден с халосни  патрони и в даден момент  гайдарят  гърми и сьздава допьлнителни емоции в залата. Когато разбрал в края на август 1977 г.,че тяхната  песен лети в Космоса на космическите апарати ‘’Вояджьр-2’’ и ‘’Вояджьр-1’’, бай Стою  свирил с гайдата и гърмял цяла нощ  от  радост, като казвал ‘’Музиката  е светлина , песента  ни лети  кьм  звездите ‘’. А  според астрофизиците на  НАСА,  двата  космически кораба,  на които се намира златната  плоча сьс записа на  песента  ‘’Излел е  Дельо  хайдутин’’,  отдавна  са напуснали слънччевата система  и летят кьм  други  звезди.

Бай Стою с гайдата си на фона на Родопите

 

Емблематични са  участията на Валя Балктою с гайдата си на фона на Родопите    анска и Стою Чонгаров и на сьбора ‘’Рожен’’,както и неговото  участие в сьставите на ‘’101 каба  гайди ‘’ и поставеният  рекорд на Гинес  сьстав ‘’303  каба  гайди ‘’, където той  свиреше  с младоците и това го правеше да е по-жизнен.

Бай Стою ни напусна  в  края на ноември 2020 г .на  89-годишна вьзраст. Днес неговият дом  в село Бостина  е изрисуван отвън с негов  портрет  в  цял рьст, а построената  от него в двора на къщата тепавица ,продължава да работи и да събира жителите от  селото,които го поменуват  с  хубаво за златните му рьце .

Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ, ветеринарен лекар

mirofox2020@mail.bg