nabore.bg

България

Футболната легенда д-р Стефан Божков почина на 90 години

От ЦСКА съобщиха, че в събота е починал легендата на българския футбол д-р Стефан Божков е починал на 90 години. Божков е голямо име в армейския отбор още от 50-те години на миналия век. Роден е на 20 септември 1923 г. Само на 15 години започва в култовия отбор “Спортист” от столичния квартал “Хаджи Димитър”, дал много големи играчи на родния футбол. През 1947-а играе в “Кладно” (Чехословакия), докато учи медицина там. Завръща се през 1948-а. И става “червен”.

Той бе полузащитник е в състава, с който червените започват участието си в първенството през 1948 г. С екипа на ЦСКА д-р Божков изиграва общо 202 мача и отбелязва 65 гола.

Той стана бронзов медалист с националния отбор от олимпийските игри е Мелбърн през 1956 г. Изиграл е общо 53 мача за България, като в 41 от тях е бил капитан, отбелязал е четири попадения.

След състезателната си кариера се насочва към треньорската професия. Четири години е начело на националния отбор, като го класира за участие на световното в Мексико през 1970 г. По-късно води ЦСКА, работил е и в чужбина.

Д-р Стефан Божков има две висши образования – първо медицина, а след това завършва и спортната академия със специалност "Футбол". Обявен е за заслужил майстор на спорта, заслужил треньор и заслужил деятел на физкултурата, обявен е и за почетен гражданин на София и Кюстендил.

Стефан Божков бе от малкото футболисти, които няма защо да си гледал, за да им знаеш играта, се подчертава в статия на в. „Труд”. Просто баща разказваше на син, дядо на внуче. За страшната, прецизна и фина левачка, как дирижираше играта, как биеше свободни удари, как не изпускаше дузпа. Халф и половина. И може би най-важното - какъв офицер на терена беше. Сега казваме “лидер”. Д-р Стефан Божков беше водач по характер, изтъква всекидневникът.

Божков бе капитан на ЦСКА, когато в него играеха славни играчи - Панайот Панайотов, Иван Колев, Крум Янев, Манол Манолов, Кирил Ракаров, Никола Ковачев, Георги Найденов, Димитър Миланов...

Днес е добре да се каже, че има немалко футболисти на “Левски”, уважавани от цесекари, има немалко футболисти на ЦСКА, уважавани от левскари. Да знаете колко “сини” сърца са казвали: “Ама какъв халф беше Стевето...”

На 20 септември миналата година бе честван паметно - както си заслужава, 90-юбилей на Стефан Божков. Легендата получи безброй подаръци - от ЦСКА, БФС, министерствата на спорта и на отбраната, откъде ли не. Димитър Якимов и Димитър Пенев прегърнаха Доктора. Естествено, Стефан Божков се разплака. Сякаш тогава се прости с приятелите, с почитателите, със света. Днес го няма. Но си струва да го помним.

От клуба съобщиха, че поклонението ще бъде от 10.00 до 12.00 часа на 6 февруари в централното фоайе на Националния стадион "Васил Левски". Погребението е от 13.00 часа в Боянските гробища.

 

Наборе.бг


Д-р Стефан Божков (на третото място) води националния отбор на олимпийските игри в Мелбърн, където нашите се върнаха с бронз

Д-р Стефан Божков (на третото място) води националния отбор на олимпийските игри в Мелбърн, където нашите се върнаха с бронз

Докторът (вторият отдясно) като треньор

Докторът (вторият отдясно) като треньор

В славния отбор на

В славния отбор на "червените" - д-р Божков (първият отляво на втория ред)

Димитър Пенев връчва фланелката с номер 90 на юбиляра през септември миналата година

Димитър Пенев връчва фланелката с номер 90 на юбиляра през септември миналата година