nabore.bg

Тежката дума

Фронтално: А ще я има ли човещината?

Според последните научни изследвания на института по стратегии и анализи  България ще стигне развитите европейски страни най-рано след 90 години! И то ако те имат нулев растеж! А ако европейските страни продължат да се развиват, тази стряскаща цифра – 90, може да бъде 141 или 233 години! Невероятни цифри, отчайващи срокове, говорещи не, а крещящи, че ние изобщо не сме добре! Истината е, че ние 30 години стремглаво се спускаме в пропастта , че  сме отчайващо зле!

  Как се чувстват нашите управници при тези резултати?  Не питам съотечествениците, защото те най-добре знаят положението, но  няма нито кой да ги чуе, нито кой  да ги разбере.  Как  управниците ни се срещат с ръководителите на другите европейски страни при това  състояние на българската държава? И при това широко се усмихват! Ще кажете, че за нашите управници животът  в страната  ни е чудесен! За тях всичко е наред!

 

Те живеят в друг свят,

 

в   илюзиите си, че всичко у нас е нормално! А на всички ни омръзна този нескончаем преход, който нанесе унищожителни поражения на икономиката, науката, образованието, здравеопазването, културата. А сега вече е доказано с цифри, ясно е, че промяната се отлага! За бъдещето необозримо!

      До тогава ще остане ли човещина? Защото днес ние страдаме най-вече от падението на морала. Едва ли е имало у нас подобно време, толкова изпълнено с лоши новини за грозни прояви на  мъже, жени, младежи и деца! Да не вярваш на очите и ушите си, че даже е възможно  да  съществуват такива престъпления! То не са кражби и обири, то не са побоища и убийства, то не са произшествия и катастрофи! Те станаха нашето ежедневие и  вече свикнахме, че друго няма!   

  Ще има ли  край тази надпревара с лошотиите? Не вярваме, защото от ден на ден все повече се  увеличават  черните и грозните  новини! И се чудим - останаха ли хора, незамесени в подла афера, неизцапани с лоши постъпки?

   Ето, това е най-тревожното у нас! Промяната в мисленето ни, промяната в характерите, в душите на хората е най-пакостното нещо, което ни нанесе този проклет преход. Все някога икономиката ни ще дръпне напред, все някога и ние ще имаме друг материален живот, но ще  се върне ли светлината в душите ни, ще  останем  ли ЧОВЕЦИ?

     

Какво става с морала ни?

 

Днес ни командва парицата. Тя ни е господарят в професиите, в мисленето,  в чувствата и в това е нашето най-голямо нещастие. Ценят се само парите. И властта, защото най-вече чрез нея се печелят  пари. Пари, пари и пак пари! Власт, власт и пак власт!

  Но на кого  тези две порочни злини  са донесли наистина обич, любов и щастие! С по-малко храна може да се оцелее, даже е по-здравословно. Но как ще живеем с наранени и, още по-лошо, с озлобени души? Ние станахме лоши, некачествени хора.Не се обичаме един друг. Не се зачитаме, не се слушаме, не се гледаме очи в очи. Не  работим качествено. Крадем се, бием се и се убиваме.  Не почитаме най-близките си хора, не уважаваме родителите си, дедите си.

 

Станахме зли даже към себе си

 

и май погрозняхме от злобата си. И ще успеем ли най-после да си изберем управници, на  които да се надяваме, да вярваме, да ги уважаваме и да ги обичаме? Дано този път да се вразумим и да посегнем към правилните кандидати за власт! За да се почне връщането на морала у нас. Ще е трудно, много трудно. Защото най – бавно се гради разбит морал. За това днес въобще не се говори. Не се обръща внимание на възпитанието, на изграждането на характерите, на  моралните прояви, а те са устоите за изграждането на обществото.  Те ни правят човеци.  Ако искаме истинска положителна промяна, трябва да почнем точно от тук – от промяната в морала!   Общество, училище, родители, учители – всички трябва първо те да се променят, че да възпитат такова  поколение, което да е здраво и чисто в морално, в  етично отношение. За да си върнем пак усмивките, за да се гледаме в очите, да се разбираме и да се заобичаме!                               

 

Петра ТАШЕВА