nabore.bg

Архивите са живи

Французин краде "Дряновските булки", превръща ги в шлагер

Точно преди 80 години популярната песен "Дряновските булки" печели на конкурс в Букурещ престижна награда на публиката. Народната творба е представена от именития по това време куплетист и майстор на шлагера Стоян Миленков. Той я взел от дряновски музиканти при гостуването си в града през 1929 г., когато изпял "Песен за Дряново" в градското читалище. Тя се състои от 72 куплета и е разказ за колоритните зевзеци на балканския градец.

       Ембематичната за Дряново народна песен "Тръгнали ми са дряновските булки...", представена на букурещкия фестивал е чута от известния автор на френски шансони Жан-Морис Готон. Той харесва много игривата и звучна песен за дряновските моми, които газят мътната вода и без да пита никого, връщайки се в Париж, аранжира песента и я прави ....френски шансон! Мелодията става шлагер само за седмица и взема акъла на много парижани. Че "Дряновските булки" е открадната от френският специалист се уверява самият Миленков, който я чува като мелодия в един известен локал във френската столица. Нищо обаче не можал да направи, за да докаже, че песента е копирана във всяко отношение. Но все пак успял да убеди свой френски колега в българската й автентичност.

     Песента за дряновските булки е изпята с оригиналния си в автентичният и текст през 1840 г. на сбор в града, който се провежда в края на октомври. Първи изпълнител е дядо Тончо Гъдуларя. Сега предлагам на читателите на в.”Златна възраст” този текст – той се публикува за първи път. Даде ми го известният музикант и педагог Русчо Зимпаров:

         Тръгнали ми са дряновските булки,

         на сбор да идат – сбор да сборуват.

         Припев: Де, Колю, де много му се щенка, Колю

         Де, Колю де, дърво ще яде!

         Мътно придошло дряновското дере

         мътно и буйно не се минава.

         Припев: Де, Колю, де.......

         Отдолу иде Колю Бързака,

         Колю Бързака с куцото магаре.

         Припев: Де, Колю, де........

         Булки му се молят да ги прекара,

        да ги прекара оттакък дере.

        Припев: Де, Колю, де......

        Колю им иска по една страница,

        а те му дават по една парица.

        Припев:Де, Колю, де......

        Всичките му дават, една му не дава,

        Бели поли вдига, мътна вода гази.

        Мътна вода гази, бели бедра пази.

        Припев:Де, Колю, де......

        Колю я гледа па му се иска.

        Хем му се иска, хем не му стиска...

        Припев: Де, Колю, де....

Любопитно е, че мелодията на "Дряновските булки" направи фурор в германския град Рудолщад – там преди време се проведе 31-вото издание на Европейския фестивал по радиоразпръскване. На този фестивал участва и Българското национално радио. Фолк-джаз групата "Дива река" представиха в диска си и инструментален вариант на песента "Дряновските булки", под заглавие "Куцото магаре".

 

Любомир ДИМИТРОВ-Бахчеванов, Дряново


Куплетистът и майстор на шлагера Стоян Миленков пръв изпял „Дряновските булки” на международна сцена

Куплетистът и майстор на шлагера Стоян Миленков пръв изпял „Дряновските булки” на международна сцена

Танцовият състав

Танцовият състав "Балкан" при читалище "Развитие-1869" в Дряново, които е изпълнител на танцовата сюита "Дряновските булки"