nabore.bg

Свят широк

Франция: Увеличават от 62 на 64 години възрастта за пенсиониране

Макрон и синдикатите в сблъсък заради промяната

 

Френските пенсионери протестират срещу стъпките в пенсионната реформа

 

Французите трябва да работят две години повече, за да навършат 64 години, преди да се пенсионират, обяви френското правителство, обявявайки непопулярна реформа на пенсионната система, която веднага накара профсъюзите да призоват за стачки и протести, съобщи агенция Ройтерс. Правото на пенсиониране на сравнително млада възраст е дълбоко ценено във Франция и реформата ще бъде основен тест за способността на президента Еманюел Макрон да постигне промяна, докато социалното недоволство расте заради цената на живота, пише агенцията.

Преминаването на реформата в парламента няма да е лесно. Правителството на Макрон казва, че е жизненоважно бюджетът за пенсии да не е на червено. Синдикатите твърдят, че реформата е несправедлива и ненужна.

“Нищо не оправдава такава брутална реформа”, каза пред репортери Лоран Бергер, лидер на умерения, настроен към реформи синдикат CFDT, след като профсъюзните лидери се договориха за национална стачка на 19 януари, която ще постави началото на поредица от стачки и протести.

На фона на готвените протести във Франция заради предложението възрастта за пенсиониране да стане 64 години, в България вече е решено, че възрастта за пенсиониране всяка година ще нараства докато достигне 65 години и за мъжете и за жените.

Проучване на Odoxa показа, че четирима от всеки пет граждани на Франция са против по-високата възраст за пенсиониране, пише Ройтерс. “Наясно съм, че промяната на нашата пенсионна система поражда въпроси и страхове сред французите”, каза премиерът Елизабет Борн. “Предлагаме проект за балансиране на нашата пенсионна система, проект, който е справедлив”, каза тя и добави, че Франция трябва да се изправи пред реалността.

Макрон няма намерение да отстъпи въпреки съпротивата на френското общество

 

Преразглеждането на пенсионната система беше централен стълб в реформистката програма на Макрон, когато той влезе в Елисейския дворец през 2017 г. Но той отложи първия си опит през 2020 г., докато правителството се бореше да овладее COVID-19.

Вторият опит няма да е по-лесен. “Това е един шамар след друг”, каза 56-годишният Фредерик Пердриел по време на малък протест в западния град Рен преди изявлението на Борн. “Има други начини за финансиране на пенсиите, освен повишаването на възрастта за пенсиониране”, добави той.

Макрон и Борн ще трябва да спечелят подкрепа сред консервативните депутати от Les Republicains (LR) през следващите месеци, за да прокарат реформата в парламента. Това изглежда по-малко предизвикателно, отколкото преди няколко седмици след отстъпките относно възрастта за пенсиониране - Макрон първоначално искаше тя да бъде 65 години.

Оливие Марлейкс, който ръководи групата на LR в долната камара на парламента, реагира положително на изявленията на Борн. “Чуха ни”, каза той и призова да се положат повече усилия за осигуряване на заетост на хората в близка до пенсионна възраст. Въпреки това LR са разделени по въпроса, така че всеки глас е от значение.

Социалистите, твърдо лявата La France Insoumise (Непреклонна Франция) и крайнодясното Национално обединение бързо заклеймиха реформата. Левият депутат Матилд Панот определи плана като “архаичен, несправедлив, брутален, жесток”. “Французите могат да разчитат на нашата решимост да блокираме тази несправедлива реформа”, каза крайнодясната Марин Льо Пен.

Според правителствения план възрастта за пенсиониране ще се повишава с три месеца годишно от септември, достигайки целевата възраст от 64 години през 2030 г.

От 2027 г., осем години по-рано от планираното в минали реформи, ще е необходимо да сте работили 43 години, за да получите пълна пенсия.

Други мерки имат за цел да повишат нивото на заетост сред 60 до 64-годишните, което е едно от най-ниските сред водещите индустриализирани нации. Франция дава за пенсии близо 14% от произведеното в икономиката, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

www.nabore.bg