nabore.bg

България

Фолклорен събор: На мегдана край чешмата

За шести път в село Бръчма, Силистренско се проведе регионален фолклорен събор „На мегдана край чешмата”.

Голямата чешма в центъра на селото е с три чучура и много корита и с място за пране, както тук го наричат пералото, е построена през 1870 г. През лятото тук хората  от селото, съседните села и Силистра идват да перат чергите си и килимите. Около нея има голям простир за съхнене на изпраното пране.

Освен тази чешма в селото има още 17 чешми. Хората много се грижат за чешмата си и я поддържат като историческа забележителност. Съборът бе открит от пълномощника на селото. Водеща бе Мария Ангелова, председател на читалището. През тази година фолклорната група е посетила следните събори: „Межденско веселие”, „С български песни и танци”, с. Българка, събора в с. Главан, Тракийския събор „Богородична стъпка”, където е получила диплом и плакет, в с. Средище”На  раздумка, песен и почивка в горещниците”, празника на хляба в Силистра и навсякъде са отличени за песните си. Първи се явиха домакините от НЧ”Христо Ботев 1941”, с. Бръчма, НЧ „В.Левски 1941”, с. Българка, НЧ „Иван Вазов 1941”, с. Срацимир, НЧ”Светлина 142”, с. Главан, с. Средище, два Клуба от Алфатар и НЧ”Св.Св. Кирил и Методий”, Силистра.

За това малко китно село съборът бе голям празник. Търговията се бе погрижила, за да има топли кебапчета и студена бира. На площада се виеха кръшни хора, на които се хванаха за здраве и берекет млади и стари. Песните и танците на самодейците зарадваха домакините и гостите на събора.

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра