nabore.bg

Тежката дума

Тука има, тука няма: Фокусите на социолозите - манипулации безкрай

Като им четете анализите винаги имайте „едно на ум” 

 

За  повече от тридесет  години народът ни преживя многобройни избори.Но дали той  събра достатъчно опит, дали придоби рутина, дали се  научи  да преценява кандидатите за власт? Не бива натрапчиво да се влияе на гражданите и на обществото. Много е важно да се оставят хората сами да решават за кого ще пуснат гласа си. Не бива да им се  въздейства с оценки и мнения!

   Обаче социолозите със своите проценти влияят на така наречения “електорат”. Те го СУГЕСТИРАТ! А сугестията е особено силно внушение, което може да те разболее, но може и да те  мобилизира така, че имунната ти система да събере неподозирани сили и да победи болестта.  Когато хората са лабилни, когато изживяват криза в материалното си битие, в душевното си състояние, те са склонни да се доверяват, да възприемат чуждо мнение и да се подведат. Затова  не е полезно, даже е вредно и е противопоказно за демократичния дух на обществото да се съобщават процентите на гласоподавателите, които ще подкрепят дадена кандидатура. За да бъдат изборите демократични, хората трябва сами, без чужда намеса да решат за кого ще гласуват. Затова седмица или десет дни преди деня на изборите е добре да не се излъчват социологически проучвания, да не се спекулира с проценти, прогнози и предсказания. Да не се манипулира общественото мнение. Да не се нагнетява атмосферата. Иначе целият този “процес” на прогнозиране, на социологически проучвания прилича на поговорката:”Рибата още в морето, те приготвили тигана!”

      Достатъчно ли мъдър е  българският народ? Ще ми се да е така. Искам той  сам ще прецени какво ще спечели, като си дава гласа. Той има възможности да бъде независим. Може да се ориентира в многобройната лавина от кандидати за власт, може да реши правилно за кого да гласува. Ще послуша ума и сърцето си. По джоба си, по своите разходи, по начина, по който  протича животът му  ще пусне гласа си.  Народът ще послуша гласа на разума си. Но ще послуша и душата си. Не бива социолозите да се опитват пресилено да му  натрапват кандидати. Не трябва да се насилва избирателят. Задължително е да се уважава личното решение.

    Вече много години си блъскаме главите и съжаляваме за властниците, които сме си избирали. Страната ни коренно се промени – за лошо! Не остана камък върху камък от фабриките и заводите. Разруха, безработица, недоимък! Само едни некачествени магистрали пресичат страната ни и все продължават безкрайните им ремонти… С тях най-много се хвалят днешните ни управници и не виждат плачевното състояние на пътищата между селищата, не говорят за опустелите села, за липсата в тях на магазини, лекари и училища. На пустиня заприличаха  красиви и китни краища на България… Може много да се говори за падението на страната ни, за разсипаната икономика, за разтуреното ни селско стопанство… Причините за това са не само външни, но и наши си, български!   Народът ни има такава приказка:”Това, което сам си направиш, никой не може да ти го направи!”

   Е, дано и този път  да не се излъжем, да бъдем умни, разумни и решителни! Да не слушаме никакви предварителни прогнози и социологически проучвания! Защото повечето от тях са поръчани, платени и обслужват отделни партии и личности, жадни за власт и пари!

 

Петра ТАШЕВА