nabore.bg

Интервю

Финансистът Кольо Парамов: Политическата класа е свръхнегодна

Време е шефът на БНБ Иван Искров да даде обяснение за КТБ

 

Кольо Парамов е роден през 1954 г. в Змейово, Старозагорско. Завършва икономическа география и философия в Софийския университет. Водещ финансов експерт, бивш депутат от БСП, бивш главен ревизор на Българска народна банка.    

-        Какво се случи всъщност с КТБ - пладнешки обир, подобен на този от 1996-1997 година, разчистване на политически сметки или нещо друго?

-        Не може да се каже, че това е елементарен грабеж, защото той беше подготвян дълго време систематично, последователно и точно. Това не е нещо случайно или плод на елементарна заигравка. Този проблем ще изиграе много лоша шега на политиците в България. Елементаризирайки го по такъв нахален начин от страна на управителя на БНБ Иван Искров, той не можеше да не разбере, че става въпрос за далеч по-сериозна, организирана и планирана акция за проваляне работата на Цветан Василев. Бях обвинен в някои медии, че съм един от помощниците на Цветан Василев. Не познавам този човек, не съм се срещал с него, не изпълнявам поръчки, работя сам като професионалист единствено в името на държавата. Изводите от цялото заиграване с КТБ не правя сега, а последователно от 16 юни, 4 дена преди да бъде обявен особеният надзор на банката, до ден днешен.

-        Вие казвате: днес тази банка е символ, а утре - голямата причина за приближаващата огромна политическа промяна. Как ще дешифрирате тези свои думи?

-        Първо, активът на търговските банки в лицето на тяхната организация е знаел, че в КТБ се използват някои подходи и принципи по обслужване на клиентите, които са били известни на всички. Ако приемем, че днес ръководителите на банковата асоциация и управата на БНБ си търсят място под облаците, за да се скрият някъде като незнаещи, значи те бързо трябва да бъдат разкрити. Погледнато през призмата на времето, практиките, реализирани в КТБ, като че ли са ползвани и в други банки. Въпросът е защо само КТБ се проваля с такъв умишлен и фрапиращо нагъл почерк, а другите банки останаха незасегнати? Да не би човеците, които работят в предприятията, обслужвани от КТБ, да са второ качество? След като цялата банкова асоциация веднъж е признала, че Цветан Василев може да бъде класиран няколко пъти като банкер на годината, а банката да е на четвърто място, това не им ли е говорило за сгрешен подход, за тенденция, за нещо скрито? Излиза, че в случая борбата за търсенето на истината е фалшива, защото с ликвидирането на една много сериозна банка се ликвидираха много сериозни предприятия и работни места. Не може само за да се докаже, че тази банка трябва да я няма, да се приеме друга методика, която умишлено да преоцени активите и да се запише, че тях ги няма, както доказаха квесторите преди 8 месеца. Днес вестниците съобщават, че са блокирани 935 милиона лева на Цветан Василев. Какви са тези двойни сметки по отношение на банката?

-        Какво имате предвид под “приближаваща огромна политическа промяна”?

-        Не може да ликвидираме една сериозна банка, в която работят 650 души и която по степен на заетост, обороти и възможности се е представяла добре и да подминем варианта с участието на онези, които прецениха, че тя трябва да бъде фалирана веднага. Има два варианта. Единият се отнася до чисто банково техническо и икономическо обслужване. Вторият е свързан с определени политически кръгове, които създадоха ореола на банката, поддържаха я и в един момент решиха, че трябва да бъде ликвидирана, за да се заметат някакви следи или други тенденции, оставени в документацията й. Имам предвид начина на кредитирането, грубите грешки, от които да е видно кой по какъв начин се е ползвал, редуциране на някакви подставени лица, които са използвали част от кредитите за покупка на собственост. И когато тази политическа класа решава да се отърве от своя продукт, тя направи всичко възможно чрез участието на държавата да ликвидира банката, т.е. да замете следите. Аз съм убеден, че тези политици, които сколасаха да направят тази организация и чрез прокуратурата да настроят общественото внимание и да реализират програма за издигане на някакъв отрицателен култ, ликвидираха банката. Време е главният съучастник, управителят на БНБ Иван Искров, да излезе и да обясни кои са политическите сили и модераторите. Аз твърдя, че тази умисъл се съдържа в проекцията на Станишев на всяка цена да бъде съборен Бойко Борисов и завинаги да бъде лишен от възможност да се върне на власт. Защото Борисов нанесе много сериозен удар върху едно статукво, което трябваше според тях да бъде променено. Банката беше много сериозен инструмент в това отношение. Ликвидацията на КТБ има ясна политическа насоченост.

-        В такъв случай какво да мислят честните социалисти у нас - БСП все още ли е лява партия? Има ли в България място за партии от типа на ПАСОК и СИРИЗА или за социалдемокрация от шведски тип?

-        Преди години имах среща с Георги Първанов, която впоследствие стана известна, след като операция “Червей” започна да работи и аз дадох директна публичност на този факт. Първанов се сепна и благодарение на интригата на Румен Петков не допусна повече разговори. Ние говорихме за осъществяване на един коренно различен ляв, социалдемократически модел, събирайки в АБВ всички социалдемократически формации и давайки коренно различен тласък на развитието на лявото в страната. Аз и до ден днешен съм убеден, че беше пропусната много сериозна възможност от Първанов да мобилизира левия център. Това, което той направи чрез АБВ, отхвърляйки влизането на социалдемократически формации, е фундаментална грешка. Тези противоречия вляво са много сериозни и тепърва всички онези, които фаворизираха системата, методологията, принципите на Станишев, ще разберат колко грешат. Отсега предвиждам, изборът на Станишев за председател на ПЕС че ще се окаже твърде несгоден за българското ляво политическо пространство. Хората, които той искаше да остави тук, нямат онази нагласа, за да отговорят на вашия въпрос: каква е БСП днес - лява организация, политическа партия, която се отвърна от левите принципи на социалдемокрацията, а тръгна да защитава само олигарсите, формация на олигарсите чрез стандарта на наследството на обкръжението на Живков или на техните деца?

-        Как гледате на политическия експеримент на Велизар Енчев, известен като българската СИРИЗА?

-        Винаги съм уважавал Велизар Енчев. Той има своя силен политически оттенък, но няма време и като че ли подход за реализация на този проект. В момента България е накървена от един сериозен политически антагонизъм: случиха се неща, които гарантираха на 95 на сто от хората тотална бедност. Тя започна при провала на Жан Виденов, на Иван Костов, замитането на следите на голямата кражба чрез приватизацията и установяване на стопански отношения, които не доведоха до зараждането на средната класа. В селското стопанство има 610 човека, които имат по по 20-50-100 хиляди декара земя. Един има 1 млн 350 хиляди декара. Тези 610 души получават годишно от държавата 1 милиард. Кой от БСП застана в парламента и не допусна това, когато гледаха закона за арендаторите и собствениците на земя? Ако БСП беше силна лява организация, нямаше да се приеме този латифундистки модел. Когато се решава фундаменталната част от законодателството, БСП я няма никаква. Когато трябва да се разпределят големите държавни пари, пак я няма.

-        25 години след началото на т.нар. демократични промени България се превърна в “болния човек на Европа” - най-бедния, най-болния, най-отчаяния. Негодна ли е днешната политическа класа да измъкне страната от блатото?

-        Никой не иска да признае, но това е така. 3.5 милиона са на ръба на бедността. А Ако идете по селата, ще видите за какво става въпрос. Политическата класа е свръхнегодна. Тя е формирана по модел, който безпрепятствено вкара хаоса и липсата на онази очаквана от всички нас държавност в поведението на тези, които вземаха решения. През 1997-98 г. Костов стартира приватизацията и в мащабен план тя беше жестоко изкривена от Христо Бисеров и Йордан Цонев. През 2001 г. дойде царят с надеждата, че за 800 дни ще стабилизира икономиката. Точно обратното направиха Милен Велчев и компания. Днес 41 на сто от хората отказват да отидат на избори, а БСП има подкрепа от 8.1 процента. Тази нагласа означава, че този 25-годишен експеримент се оказа твърде несполучлив и гарантира само безперспективност и глад. Абсурдно е да твърдим, че имаме някакво равенство като европейски граждани при условие, че панелните ни блокове от 1961 г. едва се крепят и в същото време всички виждаме за какви палати и богатства става дума. В същото време не можем да открием никаква отговорност в тези, които са вземали решения. Има нещо сбъркано и покварено, което се нуждае от коренно различно програмиране. Не може в България да имаме най-хубавата земя и и да нямаме животновъдство, и то когато има толкова бедни, боси и гладни хора.

-        Значи нова политическа класа, така ли?

-        По-скоро нова икономическа класа, която има много сериозен респект към всичко ограбено от държавата. Дано не съм лош пророк, но това ще се случи.                           

       

      Интервю на Христо КУФОВ            


Кольо Парамов

Кольо Парамов