nabore.bg

Хората говорят

Актьорът Филип Аврамов: Търсих Де Ниро в Ню Йорк - запознахме се в Нови хан

  • Родната му къща в “Надежда” наричали Аврамов дом
  • Удоволствие е да работя с Лолова - пее си шлагери по време на снимки

 

Филип Аврамов е познат от филмите „Шивачки“, „Патриархат“ „Целувката“, „Калабуш“, „Опашката на дявола“  сериала „Домашен арест“ и др. Актьорът може да се види и в Малък градски театър „Зад канала“, както и в Народния. През 2007 г. той бе номиниран за поддържаща мъжка роля за Пиетро в „Дон Жуан“ по Молиер, а през 2011 г. спечели „Златна роза“ за най-добър актьор. Свири на китара и пее.

Убежището на актьора Филип Аврамов е домът на родителите му в кв. „Надежда“. Малката къща е строена през 1910 г. Аврамов дом, така я наричалш, защото всеки близък по душа и сърце на домакина е добре дошъл. Тук навремето се събирали приятелите, а майката на актьора Дора, Бог да я прости, приготвяла тави с три вида месо, тиквички и треви. Сядаме около миндера, а Филип ни обяснява какво е музавирлък. „Музавирите са особени хора, до обед се сърдят на себе си, следобед на целия свят.“ Веднага го питаме за новия филм, в който отново ще играе с тъща си от „Домашен арест“ – Татяна Лолова. Издава, че във филма „Бартер“ ролята на комедийната актриса е драматична.

 

В лентата Лолова ще играе незрящата Флора.

 

Главната мъжка роля на рибаря Хиндо е поверена на Аврамов. „Удоволствие е да се работи с Лолова. Докато снимаме, тя си пее стари шлагери, опери и изпада в едно фриволно настроение. Около нас се лее музика. Понякога има проблем с казването на някоя дума от сценария, но двамата се споразумяхме да измисля друго. В новия филм снимаме на плажа край рибарското селище във варненския квартал Аспарухово. Интересното е че и в „Домашен арест“ съм собственик на рибарски магазин, а и действително съм запален рибар. Често пъти, каквото играеш, ти се случва и в реалността“, казва Филип. „Научих се на гръцко-турски моабети. Например викаш „Ооо иии сууп“, за да се пазят хората, когато вкарваш лодката на сушата по едни греди“.

Аз нямам конкуренция, отсича актьорът, който често е сравняван с Велко Кънев и Робърт де Ниро. Казва още, че с никого не се бори и на никого не иска да прилича. „И да искам да съм като Джон Траволта, не може, а Де Ниро е един, как да го настигнеш, с всичките му филми.

По време на фестивала на българското кино в Ню Йорк, актьорът ходил четири пъти до ресторанта на Де Ниро, за да го зърне. Кварталът се нарича „Триъгълник“. Оказало се, че всички сгради там са собственост на актьора, тъй като той е от заможен нюйоркски род

 

 и е влязъл в киното богат.

 

„Ходех пеша по авенютата и се надявах да го издебна, но все пак Ню Йорк е огромен…“В крайна кметка се запознават в Нови хан, докато звездата снимала екшън.

По време на снимки в Кипър му викали Робърт де Миро, защото героят му се казва Миро. Според тамошния екип Аврамов имал прилика с американската звезда.

„Баща ми, майка ми, дядо ми и бабите ми са хората, които са ми дали най-големите житейски уроци. Едно от нещата, които ми казва баща ми, е: „Недей да живееш прекалено бързо, че ще се измориш жестоко!“ А аз живея твърде интензивно вече.

 

Майка ми беше орлица.

 

Тя ме научи на любов, на това да обичам, а то не е лесно. Някои хора не са способни да изпитват това чувство. А в казармата научих да не се обяснявам. На кого му пука какво си направил?! Поемаш си отговорността и продължаваш.“

Дъщеричката му Рая е вече на 2,5 г. Кръстихте ли я на някого, питаме го, а той отвръща с неподражаемото си чувство за хумор: „Не, тя е първата по рода си, кръстена на никого. Едно детенце й измисли името. Когато жена ми беше бременна бяхме в един ресторант и аз попитах непознато момиченце – кажи как да се казва детето ми, и то, без да се замисли, каза Рая, а не знаеше, че ще е момиче и ние с жена ми се втрещихме. Знаех, че дъщеря ми ще ми подскаже как да се казва и тя го направи чрез това детенце.“ Сега Филип й пуска народни песни, а Рая тропка хорце, пеят и танцуват заедно. Много е лъчезарна, пита за всичко и си говори на неин си език. Няма приказка, която да не съм прочел, казва татко й.

 

Филип е кръстен в църквата „Свети Дух“

 

в кв. „Надежда още, когато бил на една годинка. „Веднъж, когато бях в първи клас, другарката ни каза: „Сега тези, които са били на църква, да станат! И аз станах с едно притеснение, че съм извършил адски грях. Баба ми, като разбра, каза: „Няма да им вярваш!“ Дядо пък беше анархист. Така че винаги сме в опозиция на властта“, спомня си с неудоволствие и заговаря за елита на обществото ни: Това са спортисти, артисти и художници! „Кога се обедини българската нация след демокрацията 1994 година? По време на Световното в Щатите. Никой не помни политици.“

Нищо не бива да те занимава, да те смачква, да те разбива, казва Филип

 

и тропва с юмрук по масата.

 

Нашата работа е така! Днеска няма работа, след два часа ми звънят, отивам и работя. Ми че това е непрекъсната подготовка. Всичко, което те вълнува и правиш със сърце, си заслужава, иначе маскираш проблемите пред самия себе си. Вече като видя хора, които ми искат стотинки, им казвам да отиват да работят. Гледай си работата! Ако му дам, значи да го поддържам във вегетативно състояние. Аз работя като луд, няма кой да ти даде петаче, откровен е акторът.

И понеже разговорът става сериозен Филип разказва виц: На едно борче му се спукала гумата на мерцедеса и слязъл с крика да развърта гумата, а един циганин, който минава с каруца, му вика: „Бате, к’во правиш бе?!“ „Свалям гумата, не видиш ли?“, отвърнало борчето. Циганинът взел една тухла и баам върху стъклото - аз ше земем тогава касетофона.“

 

Драгомира ИВАНОВА

 


Със семейството

Със семейството

Филип обожава партньорката си от екрана Татяна Лолова

Филип обожава партньорката си от екрана Татяна Лолова

Актьорът бързо проби в киното и театъра

Актьорът бързо проби в киното и театъра

Филип Аврамов - закачливо-романтичен

Филип Аврамов - закачливо-романтичен

С своя кумир от екрана Робърт де Ниро

С своя кумир от екрана Робърт де Ниро