nabore.bg

България

Феноменалните дървета на България: Дрян, ясен и явор

В народната традиция от тях се правят предмети със специално предназначение – полезно, предпазно и магическо

 

Човек, и да иска, не може да има всички дървета в двора си. Но нашите предци са компенсирали това, като са държали винаги в домовете си предмети със специално предназначение – полезно, предпазно и магическо. В българската народна култура дрянът се счита за  вълшебно дърво, носи надежди за здраве, дълъг живот и добър късмет. Символ е на  дълголетие и заради тежката, жилава и здрава дървесина. От дрян са правили най-здравите и красиви оръжия,

 

най-сладко свирещите кавали

 

и дървените части на гайдите. Твърдата дървесина позволява да бъде шлифована до блясък, а по-късно в нея вплитат и сребърни инкрустации. Присъства в много обичаи, като се използва за гадаения и наричания. От дрян е пръчката, с която на Игнажден полазникът разръчква огъня, криваците на коледарите, сурвачките на сурвакарчетата. На Бъдни вечер на трапезата има дрянови пъпки, които се прикадяват заедно с другите храни, а после ги пукат в огнището за здраве и за късмет. В мълчаната вода на зимните лади, при пеенето на пръстените, винаги има дрянови клончета с цъфнал цвят. Дрянът обезателно присъства и на сватбите, и на кръщенетата.

За ясена пък казват, че е дърво, носещо щастие. В някои коледни песни е възпят като райско или световно дърво. Вярва се, че има способността да пропъжда злите духове.

 

С  листата му лекуват ухапване от змия.

 

Кобилицата на булката или момата трябвало да бъде от ясен, защото самодивите и змейовете се плашат от него. От храстовидната му  разновидност – мъждряна – коледарите правят най-яките тояги, овчарите – гегите си, а орачите – копралите. Остена обаче се прави от дрян. Християните не обичали ясена, наричали го езическо дърво и смятали, че е обиталище на демони. Въпреки това той е използван за лекуване на рани, а от дървесината  му изработват амулети за предпазване от задушаване. Смята се, че  отблъсква мълниите при буря. В древността вярвали, че ясенът  подпомага ясновидството.

Най-почитаното от народа дърво обаче е яворът. Под него човек може да седи или да спи

 

без никакъв страх от лоши духове или от магии,

 

там се правят и оброците. Овчарят, ако свири с яворов кавал, не се страхува да нагази и в най-опасните  места – сборища на лоши духове, самодивски езера и игралища. Сватбарската чаша, с която се запояват младоженците, за да имат помежду си любов и сговор, непременно трябва да е от това дърво. Най-важните предмети в къщата, ако са направени от явор, имат магическо, предпазно действие срещу всякакви лошотии и зли демони. Това са бъклицата, ведрото и мотовилката. А кобилицата, с която се носи вода, трябва да е или от ясен, или от явор.

 

Стефан ЯНАКИЕВ


Дрянът е по-скоро храст, отколкото дърво

Дрянът е по-скоро храст, отколкото дърво

Явор

Явор

Ясеново дърво

Ясеново дърво