nabore.bg

Архивите са живи

Файтоните на Мито Орозов смаяли Форд

  • Днес голям булевард носи името на врачанския фабрикант

 

Враца е най-известна с пет неща: град на Ботевата слава, великолепното вино “Врачански мискет”, с един от регентите на невръстния царски син Симеон II – Цвятко Бобошевски, с популярната песен “Мома врачанка” и най-много с името на Мито Орозов, прочутия майстор на файтони, кабриолети и карети! За него големият наш писател Алеко Константинов казва: ”Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-на Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици!”

В края на XIX и началото на XX век елегантните файтони,

 

майсторени от самоукия врачански фабрикант

 

Мито Орозов, печелят местно и световно признание на стопански изложения – в Пловдив, Лондон, Горна Оряховица... От българския самороден талант се възхитил и самият Хенри Форд, американски фабрикант и основоположник на щатското автомобилостроене, който възкликнал за Орозов: “Личност с европейски мащаб, ум и знания”. Дори му предложил да изработва купетата за неговите коли, но разсъдливият врачанин отказал, след като пресметнал, че няма да има изгода!

Сирачето Митко Орозов,

 

чиракувал в тенекеджийницата

 

на Ангел Хаджийоцов, едва 17-годишен вече има собствена работилница за ножове, бастуни, табакери и печки. През 1883 г. заедно с Исайя Тошев отварят коларница за ремонт на обикновени коли, но по-късно той се захваща самостоятелно с изработка на модерни каруци и кабриолети. А това е началото на индустриализацията и на града. Орозов наема майстори дърводелци, тенекеджии, тапицери, бояджии, дори чужди специалисти и се снабдява само с качествена европейска стока – осеново дърво, стомана, желязо... Сам разработва няколко вида нови модели файтони и кабриолети – до 1905 г. негово дело са към 25 модела, неотстъпващи на европейските. Те се отличават основно по здравината, удобството, лекотата и елегантния външен вид, заради което печелят златен медал на Пловдивското изложение от 1892 година!

Но Мито Орозов

 

влиза в историята на Враца

 

 и с друго – той е основател на врачанската популярна банка и е сред основателите на банка “Веслец”, а по-късно - и член на Софийската търговско-индустриална камара. Широката му известност извън пределите на родния град е причина да бъде избран през 1908 г. за депутат на Великото народно събрание. Активно участва и в културно-просветното дело на Враца до деня, когато животът му завършва ненадейно и нелепо. На 30 септември 1923 г. градът е разтърсен от мощни експлозии, идващи от близкото военно поделение. Като грижовен стопанин, Орозов хуква да спасява работилницата – смисъла и венеца на своя живот, и там го намират под развалините...

Сега на негово име е наречен булевард в града, а внукът му Митко и съпругата Ива реставрираха вилата му в местността “Веслец” и поставиха паметна плоча.

 

Георги КАРДАНОВ


Врачанският самоук майстор Мито Орозов

Врачанският самоук майстор Мито Орозов

Част от продукцията на Мито Орозов днес може да се види в музеите

Част от продукцията на Мито Орозов днес може да се види в музеите

Създателят на американското автомобилостроене Хенри Форд

Създателят на американското автомобилостроене Хенри Форд