nabore.bg

Дом и двор

Зелен дом: Създайте екзотика у дома с красиви палми

Опитайте с най-разпространения вид Washingtonia

 

Палмите са екзотични декоративни растения, които са подходящи за отглеждане в закрити помещения, като жилища, оранжерии и зимни градини. Преди да си закупите палма, обаче трябва да си отговорите на въпроса дали имате достатъчно място за растението, тъй като листата им не трябва да се деформират от стени и мебели в помещението.

Когато се гледат добре, палмите растат бързо и с всяка година се нуждаят от повече свободно място. Помещението, в което се отглеждат палмите, трябва да е достатъчно добре осветено и оттоплено, особенно през зимните месеци.  

Един от най-популярните видове е палмата Washingtonia. Палмите от рода Washingtonia са ветрилни палми, които развиват здрави и високи стъбла. Листата, за разлика от много други видове палми не падат, когато достигнат до определена възраст. Този вид палми растат бързо и могат да достигнат над 3 метра височина.

Най-подходящо за старите растения са слънчевите помещения, а за младите светлите до полусенчестите. Младите растения е препоръчително да се разсаждат през пролетта, а за старите това се налага само когато мястото в саксията вече не е достатъчно. Washingtonia се полива обилно в периода на растежа, като това се прави около стъблото, а не в сърцето на палмата, за да не се получи загниване. Поради бързия си растеж и голямата коренна маса растението трябва да се присажда по-често от другите видове палми. В търговската мрежа се предлагат видовете Washingtonia filifera и Washingtonia robusta.

 

Наборе.бг


Washingtonia filifera

Washingtonia filifera

Washingtonia robusta

Washingtonia robusta