nabore.bg

В джоба

Евростат: Българските пенсионери са най-заплашени от мизерия

Населението у нас следва общоевропейската тенденция на застаряване, като пенсионерите в България сега са 19,4 на сто, а до 2080 г. се очаква да достигнат 29,7 процента.

Хората в България на възраст над 65 години са най-често заплашените от бедност в ЕС, показват данни от проучване на Евростат, представени от Европейската комисия. Българките са с най-кратка продължителност на живота (под 18 години) след достигането на възрастта за пенсия, сочи проучването.

От възрастните у нас 4,4 на сто са над 80-годишни, като делът на дълголетниците до 2080 г. се очаква да достигне 12,4 на сто. Българите над 65 години живеят средно по 14,2 години, а българките - 17,9 години.

Близо половината българи под 65 години са заплашени от бедност или изолация от обществото (45,7 на сто), а при пенсионерите у нас делът на застрашените е 57,6 на сто.

Общо 41,2 на сто от българите до 65 години са застрашени от тежки материални лишения, а сред хората в по-напреднала възраст това е заплаха за 50,7 на сто от тях.

Българските и румънските пенсионери са най-изолираните от интернет в целия ЕС - едва един от 10 ползва мрежата.

От тези, които все пак имат интернет, половината пишат имейли, четат новини, търсят информация за стоки. Само два процента от тях пазаруват онлайн, а всеки трети влиза в социалните мрежи.

Средно в ЕС 42 на сто от възрастните хора използват интернет и пазаруват в мрежата. Основната част от "свързаните" пенсионери (86 процента) пишат имейли.

Общо в ЕС тенденцията сочи, че през 2080 г. всеки осми пенсионер ще бъде на възраст над 80 години и това ще е удвоен брой спрямо данните за 2014 година. Миналата година 18,5 на сто от хората в ЕС са били на възраст над 65 години.

 

Наборе.бг