nabore.bg

България

Брюксел ни дърпа ухото: Еврокритики за българската пенсионна реформа

Похвала за административната реформа и критика за замразяването на пенсионната реформа, за структурната безработица, бежанците и ромите е отправил еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор на среща с премиера Плавен Орешарски в София.

Ласло Андор е критикувал остро решението на правителството да замрази пенсионната реформа и неяснотите какви мерки смята да предприеме страната ни по ключови въпроси като изравняването на възрастта на мъжете и жените и ранното пенсиониране. Това стана ясно от изказването на Орешарски след срещата. Андор не коментира темата, въпреки че беше поканен от българския премиер.

В момента пенсионната реформа се ревизира и се провеждат интензивни обсъждания със социалните партньори, за да има по-ясна визия по нея през есента и да се предприемат стъпки през следващата година, каза Орешарски след срещата.

Противно на препоръките на Еврокомисията едно от първите неща на правителството на Пламен Орешарски беше да замрази възрастта и стажът за пенсиониране през тази година. Това стана по настояване на БСП. Отложено беше и решаването на проблема с ограничаване на ранното пенсиониране, както и за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените.

Според Националната програма за реформи, одобрена от кабинета, изравняването на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените ще стане след 2021 г. Решението все още не е взето. По думите на социалния министър Хасан Адемов и на финансовия Петър Чобанов това може да стане най-рано през септември.

 

Източник: Медиапул


Ласло Андор и Пламен Орешарски. Снимка БГНЕС

Ласло Андор и Пламен Орешарски. Снимка БГНЕС