nabore.bg

Докторе, защо?

Ензимите възпрепятстват процесите на стареене

Много от тайните на стареенето още не са разгадани от гериатрията (клон на медицината, който изучава явленията, свързани с остаряването на човешкия организъм). Но вече се смята за установено, че ензимите могат да забавят процесите на стареене. Макс Волф – основателят на системната ензимна терапия, смята, че „преждевременното остаряване с всички свои последици, общо взето, се определя от недостига на ензими”. Подмладяването и обновяването на организма се извършва на клетъчно ниво. Всичко върви добре, докато клетките се делят и обновяват постоянно. За съжаление, процесите на деление на клетките не продължават вечно. Те си имат граници. Възрастта, до която може да доживее организмът на всеки човек при най-благоприятно стечение на обстоятелствата (като се изключат нещастни случаи и тежки болести), е програмирана в генетичния код на клетките. И макар че невинаги можем да намалим натоварването на организма, предизвикано от неблагоприятната среда и наследствената обремененост, все пак можем поне отчасти да предотвратим преждевременното остаряване на организма, като водим здравословен начин на живот. Клетките могат да останат жизнеспособни по-дълго само при условие, че получават достатъчно кислород и хранителни вещества. Ензимите осигуряват безпрепятственото използване на кислорода и хранителните вещества в процеса на обмяната на веществата на всяка отделна клетка, благодарение на което организмът запазва по-дълго работоспособността си. Двигателната активност и здравословната храна, съдържаща много коензими, стимулират дейността на ензимите. А доброто снабдяване с ензими в напреднала възраст, постигнато чрез засиленото им собствено (от организма) производство или чрез допълнителното им внасяне чрез ензимни добавки, може да забави процесите на стареене и да удължи живота, защото ензимите изпълняват няколко много важни функции:

•  Съдействат обновяването на клетките да функционира по-дълго и по-добре;

•  Поддържат клетките на съединителната тъкан, давайки възможност на кожата да запази своята гъвкавост;

•  Предотвратяват втвърдяването на артериите;

•  Засилват кръвоснабдяването и защитават сърцето и кръвообращението;

•  Подобряват снабдяването на всички органи с кислород;

•  Укрепват защитната система на организма и го предпазват от инфекции;

•  Помагат за по-лекото понасяне на вече появилите се старчески неразположения;

•  Поддържат храносмилането;

•  Стимулират обмяната на веществата.

 Последните наблюдения показват, че многогодишна ензимна терапия забавя проявите на възрастовите заболявания и свързаното с тях необратимо влошаване на паметта. За съжаление, в днешно време е много трудно да си набавяме ензими по естествен път – чрез ядене на предимно сурова храна. Другият възможен източник, това са хранителните добавки. Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими. Те са подбрани от неживотински източници в National Enzyme Company – USA – лидер на производството на ензими. Подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Enzy-Mill не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се приемат и от вегетарианци.

Enzy-Mill подобрява храносмилането, като помага на храносмилателните ензими в човешкия организъм с допълнителната си сила, в резултат на което няма тежест и болки в стомаха, предотвратява подуването и намалява газовете. Повече информация можете да намеритe на http://botanic.cc/products/enzy-mill/