nabore.bg

Архивите са живи

Минало: Емигранти от БЗНС направили държавен преврат в Албания

Кралят (и премиер) на малката балканска държава Ахмед Зогу отказал да плати на оранжевия лидер Христо Оббов за българското участие в авантюрата

 

След Деветоюнският преврат и Септемврийското въстание (1923 г.) голям брой преследвани от правителството на проф. Цанков земеделци, емигрирали в Югославия. Властите на западната ни съседка ги приели добре и дори им разрешили да развиват политическа дейност. В Белград и Ниш, където били централите на българските политиемигранти, се установили някои от водачите на БЗНС. В югославската столица се настанил и колоритният плевенчанин Христо Гетов-Оббов - 

 

бивш македонски комита

 

от четата на Бърльо войвода, доброволец в Балканската война и аташе по печата в българската легация в Париж и кореспондент на в. “Пладне” във Франция. Христо е брат на Александър Оббов, министър на земеделието и държавните имоти при Стамболийски. Като деец на Българския земеделски народен съюз веднага след събитията от 1923 г. Христо Оббов напуснал постта си в Париж. Установил се в Белград и отговарял за нелегалните партийни канали през границата към България. Това ставало под прекия контрол на Жика Лазич – шефа на югославските тайни служби.  

Около Христо Оббов се събрали Михаил Тодоров, Иван Бояджиев /зет на Александър Стамболийски/, Радул Милков, в контакт снего били и много емигранти от комунистическата партия, водени от Гаврил Генов.

През зимата на 1924 година земеделските емигранти в Югославия взели участие в една политическо приключение, за която малко се знае днес. През юни в съседна Албания избухнала революция, дотогавашния премиер-министър Ахмед Зогу избягал в Сърбия, заедно с приближените си, а в Тирана се образувало демократично правителство начело с главата на християнската църква

 

епископ Фан Ноли.

 

Ноли бил привърженик на либералните реформи в страната. Хората на Зогу в Белград бързо се окопитили и замислили планове да си върнат властта. При Христо Оббов пристигнал някой си Цена бег и казал: “Помогнете ни да изгоним Фан Ноли. Цялото население на Албания е с нас. Сърбите също разрешиха да действаме – ние ще влезем в Албания, а те ще ни дадат оръдия и картечници. Но нямаме хора – нито един албанец не може да стреля с картечница. Не можете ли да ни дадете ваши емигранти?!” 

Оббов разбрал, че Цена бег е шурей на Ахмед Зогу. Посъветвал се с щаба на БЗНС в изгнание – по това време главните оранжени лидери били в Прага /Чехословакия/. Оттам дали съгласие да се съдейства на албанците. Понеже по това време и земеделци и комунисти се подготвяли за нова въоръжена съпротива срещу правителството на Александър Цанков в България, решили че участието им в подготвяния преврат срещу Фан Ноли ще е нещо като репетиция. Албанците

 

обещали да поемат част от издръжката

 

на нашите доброволци. По списък се събрали около стотина български емигранти, всичките с военен опит – картечари и и артилеристи. Целта на “занятието” се пазела в тайна. Дружината се водела от Станчо Трифонов, бивш околийски началник през земеделската власт, капитан Янков и Христо Оббов. С тях бил и Цена бег. Като приближили през Сърбия албанската граница, комунистите в отряда разбрали, че се готви някаква авантюра, и отказали да влязат в Албания. Оббов разпоредил комунистите (около 20 човека) да изчакат на границата, а той с останалите земеделци влезли в Албания. С друг отряд, главно с участие на белогвардейци и сърби, границата преминал от север и претендентът за властта Ахмед Зогу.

Превратът станал бързо-бързо. По думите на Оббов Зогу не се церемонел много: “Превратът стана лесно. Зогу носеше

 

чували със златни наполеони.

 

И казваше: ако си с нас – ето наполеонче! Ако не си – заставай пред пушката! И станахме голяма тълпа, албанците тръгнаха с нас!”

Голямата битка между превратаджиите и хората на Фан Ноли станала край град Пешколия. Картечниците и оръдията на българите решили боя – правителствените войници избягали. Пътят на превратаджиите към Тирана бил открит.

Така с помощтта на емигрантите земеделци Ахмед Зогу си върнал властта – провъзгласил се за министър-председател на Албания, а само след четири години и за неин пръв крал. Чак да края на царуването му през 1939 година плътно до него стоял Мусолини. Фактически Албания станала провинция на Италия. 

Като свършили успешно мисията си в Албания Христо Гетов-Оббов заедно с другарите си тръгнали обратно за Сърбия.

 

Прибрал се в Белград,

 

а при него пристигнал друг виден земеделски водач – Коста Тодоров. Бай Коста веднага го запитал: “Абе, Христо, ти защо не взе пари от албанците?” “Какви пари?”, попитал Оббов. “Как какви, трябваше да ви платят за заверата! Хайде връщай се в Тирана!”

Наложило се Оббов да бие обратния път до албанската столица. С една теснолинейка пътувал през цяла Сърбия и стигнал до Дубровник. Оттам с кораб доплавал до пристанището Дуръс. След това с каруца се добрал до двореца на министър председателя в Тирана. Ахмед Зогу го посрещнал непроницаем като бог, седнал по турски в сараите си. Христо Оббов му предал подарък – Зогу го приел, но казал: “Пари няма!” С това разговорът приключил.

Българинът се повъртял-повъртал из Тирана и видял, че пари от албанския премиер няма да види. Междувременно тамошният посланик на Югославия Проданович казал на Оббов: “Излишно е да говорите за пари с Ахмед Зогу – той няма нищо! Той от нас иска пари, но как да му дадем, като се е залепил към Италия като пощенска марка! От Мусолини получава и затова му служи!”

След тези думи Христо Гатев-Оббов пил една студена вода и поживо-поздраво се върнал в Белград.

 

Д-р Боян ЗАХОВ

 


Албанското кралско семейство - Ахмед Зогу и съпругата ми.

Албанското кралско семейство - Ахмед Зогу и съпругата ми.

Александър Оббов - брат на Христо Гетов-Оббов

Александър Оббов - брат на Христо Гетов-Оббов

Четата на Пешо Самарджиев (ВМРО). Коста Тодоров (по-късно деец на БЗНС) е средният на третия ред.

Четата на Пешо Самарджиев (ВМРО). Коста Тодоров (по-късно деец на БЗНС) е средният на третия ред.

Картичка от стара Тирана - столицата на Албания.

Картичка от стара Тирана - столицата на Албания.

Албанският крал (преди това премиер) Ахмед Зогу

Албанският крал (преди това премиер) Ахмед Зогу

Епископ Фан Ноли, когото българите свалили от власт

Епископ Фан Ноли, когото българите свалили от власт