nabore.bg

Докторе, защо?

Съвети за спокойствие: Елиминирайте стреса в домашна среда

Ако снахата, зетят или “половинката” са ви ядосали, ако сте имали неприятни преживявания в градския транспорт, в магазина или просто се чувствате напрегнати, предлагаме ви няколко прости, но ефикасни начина за преодоляване на стреса.

1.Дълбоко дишане. Това е отличен метод за релаксация. За да приложите тази техника, направете десет дълбоки плавни вдишвания и издишвания, като след всяко отпускате тялото си. Това е всичко - лесно, просто и успокояващо.

2.Прогресивна мускулна релаксация. Тя е много полезна за отпускане на тялото ви, когато мускулите са напрегнати. Идеята е да напрегнете определена мускулна група колкото можете повече и да я задържите в това състояние на крайна напрегнатост за няколко секунди. След това отпуснете мускулите в предишното им състояние. Накрая съзнателно отпуснете мускулите още повече, така че да са възможно най-спокойни.

Експериментирайте. Напрегнете максимално ръката си за няколко секунди, след това я отпуснете и накрая се опитайте да го направите още повече на подсъзнателно ниво. В резултат ще почувствате дълбоко спокойствие в цялата ръка. Може да опитате тази техника и с други мускулни групи.

3.Отпускаща реакция. Този метод има реален ефект за намаляване на стреса и контролиране на напрежението. Преките резултати са дълбоко спокойствие, забавен сърдечен пулс и дишане, намаляване на потреблението на кислород и по-голяма устойчивост на кожата. Изпълнете следните стъпки:

- Разположете се комфортно.

- Затворете очи.

- Започнете да отпускате мускулите на краката, след това продължете с мускулите в горната част на тялото.

- Фокусирайте вниманието си върху дишането.

Правете това в продължение на 10 или 20 минути.

 

Наборе.бг