nabore.bg

Лични драми

Едно време: Лозарите на Крамолин тачеха много Трифон Зарезан

С лозарството върви и празникът му - Свети Трифон на 14 февруари. Както повелява традицията - в нашето село момите с китка накичвали калпаците на момците. Мъжете носели торби, в които имало варена кокошка, свинско месо и червено вино. Шествието тръгвало със свещеника, спирало на лозето, хората зарязвали лозите и ги поливало с вино. Всеки отрязвал пръчка от лозата, правел я на венец и слагал на калпака си. Имало и надбягване с коне и магарета. После всички сядали на трапеза и под звуците на духовата музика до вечерта празнували.

По-късно построиха кооперативна винарска изба - тя преработваше гроздето на селото и околните села. Лозята в село Крамолин бяха около 300 дка, главно от черната гъмза, а виното се пласираше на вътрешния и външния пазар с етикета “Крамолинска гъмза”.

Производителите на грозде печелеха добре, изучиха синовете и дъщерите си. Някои от тях станаха лекари, инженери, учители. И нямаше къща, в която да няма човек с добро образование.

За съжаление днес лозята са занемарени, селото ни се обезлюдява, а винарската изба е като паметник - без грозде и вино. Да се надяваме, че с времето ще се възроди, ще закипи нов живот за лозята и селото.

 

Христо ЕНЕВ, с. Крамолин, Габровско