nabore.bg

Архивите са живи

Няколко думи за една стара песен на Данчето Христова

Изпълнителката на песента Йорданка Христова 

 

През 1964 г. Йорданка Христова записва песента „Късна вечер” (оригиналното заглавие е „В късна вечер”). Музиката за нея написва композиторът Йосиф Цанков, а текста е на поета и журналист от вестник „Народна младеж” Стоян Юруков-Войводата. Първото изпълнение на песента прави вече забравения певец Данаил Николов. Впрочем името на поета в интернет грешно е записано като Стефан Юруков.

Автор на текста е дългогодишният редактор в "Народна младеж" Стоян Юруков

 

За раждането на песента Стоян Юруков разказва в спомените си: „Песента „В късна вечер” се роди преди години по желание на читателите на вестник „Народна младеж”. Вестникът по това време оформяше специални страници. Младеж и девойка бяха изпратили до редакцията писмо, в което искаха да да бъде публикувана песен, в която да има и вечер, и обич, и чисти младежки чувства. Бях доволен не само от това, че музиката написа композиторът Йосиф Цанков, но и от изпълнението на Данаил Николов. Песните по мои текстове се превърнаха в изпълнен дълг към моите другари комсомолци, които ги няма, и към новото време, за което мечтаехме...”

Първият изпълнител на песента е забравения днес певец Данаил Николов

 

Днес изпълнението на Йорданка Христова е запазено в интернет и може да се чуе на линка https://www.videoclip.bg/watch/1186227_jordanka-hristova-kusna-vecher-1964

 

www.nabore.bg